Anti-LGBT+-discriminatie ‘benadeelt Oost-Europese economische groei’

Discriminatie tegen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen kost Oost Europese landen miljarden euro’s per jaar aan economische groei. Dit wordt geconcludeerd in een rapport door een collectief van internationale organisaties die LGBT+-emancipatie promoten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hongarije, Polen, Roemenië en Oekraïne verliezen miljarden aan euro’s dankzij een gebrek aan recht op een geëmancipeerde werkplek voor LGBT+-ers en variabelen zoals hogere kosten omtrent fysieke en mentale gezondheid binnen de regenbooggemeenschap. Dit zegt Open For Business (OFB). Ze worden ook geconfronteerd met een "braindrain" van geschoolde werknemers. Verder worstelen de conservatieve landen om buitenlandse investeringen binnen te halen, bevond OFB. Dit wordt bevestigd door internet giganten zoals Google en Microsoft.

“Landen die toleranter zijn tegenover LGBT+-rechten doen het financieel en economisch regelmatig veel beter.” zei de lead schrijver George Perlov tegen de Thomson Reuters Foundation. De Europese Commissaris voor Gelijkheid, Helena Dalli, zegt ook dat een terugname van discriminatie tegenover LGBT+-personen economisch voordelig zou zijn. “Het geeft bedrijven die de regenbooggemeenschap accepteren een concurrerend randje in het aantrekken en herscholen van de getalenteerde werknemer.”

Seks hebben met mensen van hetzelfde geslacht is legaal in Hongarije, Polen, Roemenië en Oekraïne, echter worden de rechten van LGBT+-‘ers hier regelmatig ingeperkt en geblokkeerd. LGBT+-personen krijgen op sociaal vlak ook regelmatig te maken met fysiek geweld. Dit maakt open zijn over seksualiteit en identiteit in het dagelijks leven erg moeilijk.

Het rapport, wat gedeeltelijk gefundeerd is door Google, vond overigens ook een grote hoeveelheid aan lokale bedrijven in de vier landen die wel degelijk LGBT+-gelijkheid en diversiteit steunen op de werkvloer.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen