VS spelen op WK met regenboogvlag

De VS spelen op het WK mannenvoetbal met een regenboogvlag op het shirt. In tegenstelling tot de KNVB, die kiest voor een "OneLove"-logo, wil de Amerikaanse voetbalbond op deze manier LGBT+-discriminatie in Qatar aankaarten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In het logo van de Amerikaanse voetbalbond zal tijdens de voetbalwedstrijden in Qatar een regenboogvlag pronken. Zo willen de Amerikanen de aandacht vestigen op LGBT+-discriminatie in Qatar. "Als we op het wereldtoneel staan ​​en in een land als Qatar, is het belangrijk om deze kwesties onder de aandacht te brengen," zegt coach Gregg Berhalter.

Qatar ligt al tijden onder vuur vanwege de organisatie van het WK mannenvoetbal. Zo wordt er gevreesd voor de situatie van LGBT+-supporters die publiekelijk affectie tonen. In Qatar is homoseksualiteit namelijk strafbaar.

Hoewel het land eerder aangaf dat iedereen welkom zou zijn, noemde een WK-ambassadeur homoseksualiteit een "geestelijke schade". Volgens Human Rights Watch worden LGBT+'ers willekeurig opgepakt, zonder proces.

Ook andere landen maken statements. Zo kiest de KNVB in plaats van de regenboogvlag voor een "OneLove"-armband, die staat voor het tegengaan van "alle vormen van discriminatie". Toch is die campagne deels mislukt, nadat twee eredivisiespelers weigerden om de armband te dragen vanwege geloofsovertuigingen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen