Uitgesteld en afgelast: Pride-organisaties nemen voorzorgsmaatregelen tijdens Covid-19-crisis

Pride is door de jaren uitgegroeid tot een globaal fenomeen waar velen jaarlijks naar uitkijken. Omtrent de huidige Covid-19-uitbraak is het echter geen verrassing dat diverse overheden en Pride-organisaties over de hele wereld hun verantwoordelijk nemen en ondertussen de meeste evenementen hebben afgelast of uitgesteld. De huidige situatie en gepaste maatregelen hebben tot dusver geleid tot meer dan 100 afgelaste en uitgestelde Prides in 2020.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Pride-events in zowel Londen als Birmingham werden deze week uitgesteld. Zo is het de bedoeling dat Birmingham Pride, oorspronkelijk gepland voor het weekend van 23 mei,  in september zal plaatsvinden. De organisatoren van Londen Pride hebben vooralsnog geen nieuwe datum aangekondigd. Het Belgian Pride Festival in Brussel is verplaatst naar eind augustus. Het evenement dat jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers naar de Belgische hoofdstad trekt, zou eerst plaatsvinden in mei.

Hoewel het uitstellen van Pride een verantwoordelijke keuze is, zijn er momenteel geen garanties over hoe de huidige situatie zich zal ontwikkelen in de komende maanden. Zo nemen sommige organisaties de keuze om Pride dit jaar volledig te annuleren. Deze knoop werd doorgehakt voor de evenementen in onder andere Malmö en Utrecht.

Bekijk in de kaart hieronder een mondiaal overzicht van alle afgelaste en uitgestelde Prides:

Eerder deze maand namen meerdere organisaties nog het risico en lieten dan ook bepaalde evenementen gewoon doorgaan (tegen het advies in van verschillende gezondheidsorganisaties). Een hiervan was het Winter Party Festival in Miami. Het werd al gauw bekend dat er minstens één persoon positief was getest op het virus. Inmiddels zijn dat er al negen. “Vanaf donderdag 19 februari ben ik geïnformeerd over 9 mensen die beiden aanwezig waren bij Winter Party Festival (WPF) en sindsdien positief zijn getest voor Covid-19", zei uitvoerend directeur Rea Carey in een verklaring aan de Miami Herald. "We begrijpen dat er anderen zijn die online hebben gepost dat ze bij WPF waren en mogelijke symptomen vertonen of positief zijn getest op Covid-19.” 

De 25-jarige David Anzarouth uit Canada was een van de bezoekers tijdens WPF en ervoer de eerste klachten tijdens zijn terugreis naar huis. Hij testte uiteindelijk positief voor Covid-19 en omschreef zijn toestand als ‘’de meest ongelooflijke pijn’’ die hij ooit heeft meegemaakt. Hij vertelde zijn verhaal aan het Canadese nieuwsplatform CBC om anderen te inspireren het virus serieuzer te nemen dan dat hij deed. Anzarouth gaf tevens aan dat hij niemand de schuld kan geven en volledig begrijpt dat hij zichzelf in een situatie heeft gebracht waarin hij zijn gezondheid riskeerde.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen