Spaanse rechtspopulisten maken draai en "steunen" plotseling homoseksuelen

De Spaanse rechts-populistische partij VOX heeft een opvallende uitspraak gedaan in het Spaanse parlement tijdens een debat over het coronavirus. Voorman Santiago Abascal opende de aanval op de Spaanse premier over een heel ander onderwerp en beschuldigde hem van een “historische haat van links jegens homoseksuelen”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Abascal deed de uitspraken nadat premier Pedro Sánchez eerder had beweerd dat VOX homoseksualiteit als ziekte beschouwt. In zijn tegenaanval probeerde Abascal de sociaaldemocraten te vergelijken met Che Guevara: “die sloot homoseksuelen op”.

“Je kunt [onze partij] labelen en beledigen zoals je wilt, maar we geven om Spanjaarden, ongeacht hun kleur, leeftijd, geslacht en seksuele geaardheid,” verzekerde Abascal. “Moedig je regeringspartners aan om afstand te nemen van ideologieën die mensen catalogiseren op basis van hun seksuele toestand.”

De plotselinge positieve houding tegenover homoseksuelen is opvallend, aangezien VOX vaak in opspraak raakte vanwege homofobe uitspraken. Zo klaagde de partij over het besteden van belastinggeld aan Pride-evenementen, waarbij ze refereerden aan een ‘expansie’ van zulk soort evenementen. Ook keerde de partij zich tegen het adopteren van kinderen door koppels van hetzelfde geslacht. Daarnaast werd de partij in verlegenheid gebracht toen een vertegenwoordiger in Madrid zei dat als haar zoon homoseksueel is, ze liever geen kleinkinderen heeft.

Vanuit de Spaanse LGBT+-gemeenschap wordt met cynisme gereageerd. Zo wordt Abascal beschuldigd van ‘pinkwashing’, het enkel steunen van homorechten wanneer het voor hem goed uitkomt. Op twitter wordt de draak met hem gestoken door middel van bewerkte foto’s:

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen