Putin wil homohuwelijk grondwettelijk verbieden

Dat homoseksualiteit een taboe is in Rusland is nog zacht uitgedrukt. Het is immers pas sinds 1993 legaal in het land, echter zegt dit vrij weinig: zo is het o.a. strafbaar om over homoseksualiteit te praten in het bijzijn van minderjarigen en is de Russische anti-homopropogandawet ondertussen berucht. Nu wil Vladimir Putin het huwelijk grondwettelijk limiteren tot een verbintenis tussen man en vrouw, iets wat hij afgelopen maandag aan het Russisch parlement heeft voorgelegd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Deze wetswijziging staat in een document van 24 pagina’s. Het document is niet openbaar gemaakt, maar volgens Pyotr Tolstoy, vicevoorzitter van het parlement, benadrukt dit document het ‘geloof in God’ van de Russen. ‘’Het belangrijkste voorstel, vind ik, is om de status van het huwelijk vast te leggen als een verbintenis tussen man en vrouw’’’, zei Pyotr Tolstoy afgelopen maandag in een persconferentie. Vorige maand heeft Putin al meerdere grondwetswijzigingen voorgesteld in zijn ‘state-of-the-nation’-toespraak. Als dit allemaal werkelijkheid wordt, zal de macht van Putin, wiens ambtstermijn afloopt in 2024, nog groter worden.

Het is niet de eerste keer dat Putin laat weten dat hij tegen het homohuwelijk is. Een federale wet, door hem in 2013 ondertekend, rekent de ‘openbare promotie van homoseksualiteit’ als een misdrijf (beter bekend als de zogenoemde anti-homopropogandawet). Ook zei hij vorige maand dat Rusland het homohuwelijk niet zou legaliseren zolang hij president blijft. Tevens kunnen momenteel alleen heteroseksuele paren kinderen adopteren.

Putin heeft beweerd dat hij niet bevooroordeeld is tegen homo's, maar zegt wel dat homoseksualiteit en genderfluïditeit niet in overeenstemming zijn met traditionele Russische waarden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen