Orbán krijgt "endorsement" van Trump voor aankomende verkiezingen

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een steuntje in de rug gekregen van de voormalig president van de VS, Donald Trump. De Amerikaan looft het beleid van Orbán, maar laat de LGBT+-gemeenschap achterwege.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

"Hij heeft krachtig en geweldig werk verricht wat betreft het verdedigen van Hongarije," schrijft Trump. "Hij stopte de illegale immigratie en zorgde voor banen." Als het aan Trump ligt moet Orbán nog een termijn krijgen.

Het is ongebruikelijk dat politici zich openbaar uitspreken over nog plaats te vinden verkiezingen in andere landen. Toch klimt Trump in de pen om de loftrompet te steken over zijn bondgenoot aan de andere kant van de oceaan.

"Hij is een sterke leider die alom gerespecteerd is," valt in het persbericht te lezen. "Hij heeft mijn volledige steun tijdens de verkiezingen."

In zijn lofzang benoemt Trump niet dat Orbán beschuldigd wordt van het afbreken van de rechtsstaat. Laat staan dat de voormalig president benoemt dat de LGBT+-gemeenschap onder vuur ligt, terwijl juist Trump zich tijdens zijn verkiezingscampagne probeerde te positioneren als een "vriend" van de gemeenschap. Zijn dochter Tiffany en vrouw Melania verschenen bij rechtse LGBT+-evenementen om zich te committeren aan de gemeenschap.

In Hongarije worden er steeds meer wetten aangenomen die de rechten van LGBT+'ers beperken. Zo werd de erkenning van transgender personen afgeschaft en worden de uitingen van de gemeenschap op scholen en televisie wettelijk ingeperkt.

Orbán heeft nog niet gereageerd op de steun van zijn Amerikaanse pal.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen