Japanse LGBT’ers bezorgd om privacy en veiligheid rondom Covid-19

In Japan zijn gezondheidsautoriteiten begonnen met het traceren van contacten van coronapatiënten om de bron van infectie te achterhalen en het verspreiden van het virus tegen te gaan. Uit een onderzoek blijkt dat Japanse LGBT+’ers zich nu zorgen maken over dat hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit hierdoor wordt blootgesteld tegen hun wil.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Japan Times meldt dat een enquête door LGBT+-rechtenorganisatie Marriage for All Japan aantoont dat er bezorgdheid heerst binnen de Japanse LGBT+ gemeenschap. Het huidige beleid stelt gouverneurs in staat om vragen te stellen over een patiënt en zelfs toestemming te geven voor een onderzoek naar iemands contacten en bezochte plekken. Dit zou kunnen leiden tot het onbedoeld ‘outen’ van een LGBT+-patiënt via de mensen die ze hebben ontmoet of de bars en clubs die ze hebben bezocht.

Ongeveer 180 lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgender personen hebben de enquête ingevuld. Tevens lieten de respondenten weten dat ze zich zorgen maken over de vraag of zij of hun partner belangrijke medische informatie kunnen ontvangen die ziekenhuizen aan familieleden verstrekken als een van hen besmet raakt virus.

Een van de respondenten, een 34-jarige man die met zijn partner samenwoont, liet bijvoorbeeld weten op werk niet ‘out’ te zijn. In de enquête uitte hij zijn bezorgdheid dat zijn geaardheid onthuld kan worden als hij besmet raakt met het virus. Dit omdat hij dan een volksgezondheidscentrum moet vertellen over zijn partner. Maar ook respondenten die open zijn over hun geaardheid zijn bang buitengesloten te worden van belangrijke besluitvormingsprocessen bij de medische behandeling van een partner met Covid-19.

Minderheden die vaak onder reguliere omstandigheden worden buitengesloten, hebben in tijden van crisis nog meer te lijden. Dit benadrukt Gon Matsunaka, hoofd van een non-profitorganisatie voor het ondersteunen van LGBT-mensen. Daarom dringt Matsunaka er bij de regering op aan deze kwetsbare groepen te helpen: ‘’We begrijpen dat de overheid de hoogste prioriteit heeft om de levens van de mensen te beschermen, maar we willen dat ze kijken naar LGBT- en andere mensen die ernstige problemen hebben omtrent privacy en maatregelen nemen zodat ze niet door het vangnet vallen,’’

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen