Internationaal onderzoek naar homovervolging Tsjetsjenië

outtv, gay, coc, ovse, tsjetsjenie, homovervolging, onderzoek
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
16 OVSE-landen, waaronder Nederland, stelden deze week het Moskou Mechanisme in werking. Dit is een bepaling in een OVSE-mensenrechtenverdrag. Hiermee kan de OVSE een groep onafhankelijke mensenrechtenexperts de opdracht geven om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in een OVSE-lidstaat.

Het mechanisme wordt bijna nooit gebruikt, maar de OVSE kiest er nu toch voor, omdat Rusland de afgelopen anderhalf jaar weigerde mee te werken aan onderzoek naar mensrenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. In april 2017 kwam naar buiten dat minstens honderd mensen die ervan verdacht werden homoseksueel te zijn, zonder reden waren opgepakt, gemarteld en in kampen gevangengezet.

Het COC is een van de organisaties die pleitte voor een onderzoek. Samen met andere mensenrechtenorganisaties werkte de belangenorganisatie de afgelopen maanden hard om dit resultaat te bereiken. Het gaat hier om het eerste onafhankelijk internationaal onderzoek naar de moorden, mensenrechtenschendingen en homovervolging in Tsjetsjenië.

Bron: COC
Foto: Geert van Tol voor COC NL
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen