In deze landen werd afgelopen decennium het homohuwelijk legaal

Hoewel in de 00’s slechts een handjevol landen het homohuwelijk legaliseerden, vond er dit decennium een bescheiden regenboogtsunami plaats. Meer dan twintig landen stelden het huwelijk open voor koppels van hetzelfde geslacht. In een aantal Zuid-Amerikaanse landen kunnen homoseksuelen nu trouwen, net zoals in de Verenigde Staten en Duitsland. Ook Taiwan voegde zich dit jaar, als eerste Aziatische land, toe aan het lijstje.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Portugal was dit decennium het eerste land waar homoseksuelen in het huwelijksbootje konden stappen. De wet werd in februari 2010 door het parlement aangenomen. Een paar maanden later kon ook de IJslandse LHBT+-gemeenschap een feestje vieren, zelfs de premier trouwde met haar partner. Ze werd daarmee de eerste wereldleider die in het huwelijk trad met iemand van het gelijke geslacht.

Na een vergadering van bijna zestien uur, stemde in juli 2010 ook het Argentijnse parlement voor de legalisering van het homohuwelijk.

Twee jaar later was Denemarken aan de beurt, hoewel het land al in 1989 koppels van het zelfde geslacht de mogelijkheid gaf om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De andere landen in het Deense koninkrijk, Groenland en de Faeröer-eilanden, legaliseerden het homohuwelijk in respectievelijk 2016 en 2017.

Een ander opvallend land dit decennium was Brazilië (2013), waar nu een president aan de macht is die, zacht uitgedrukt, niet het beste voor heeft met homoseksuelen. Ook in alle staten van de Verenigde Staten mogen homo’s trouwen. In 2015 oordeelde het Hooggerechtshof namelijk dat het verbod op het homohuwelijk tegen de grondwet inging.

Ierland koos in 2015 voor een unieke manier om het huwelijk open te stellen voor homokoppels. De bevolking moest zich in een referendum uitspreken en deed dit massaal: 62% steunde het wetsvoorstel.

Ook de grotere landen in Europa kozen voor legalisering van het homohuwelijk: Frankrijk in 2013, Duitsland in 2017 en met de instemming van het Britse parlement voor legalisering van het homohuwelijk in Noord-Ierland, is ook het hele Verenigd Koninkrijk om.

Taiwan werd dit jaar het eerste Aziatische land dat het homohuwelijk legaliseerde. Daarnaast voerden ook Oostenrijk en Ecuador dit jaar het homohuwelijk in.

Voor alle landen kan je dit lijstje checken:

2010: Portugal, IJsland, Argentinië

2012: Denemarken

2013: Brazilië, Frankrijk, Uruguay, Nieuw Zeeland, Engeland, Wales

2015: Luxemburg, Verenigde Staten, Ierland, Schotland

2016: Colombia, Groenland

2017: Finland, Malta, Duitsland, Faeröer-eilanden, Duitsland, Australië

2019: Oostenrijk, Taiwan, Ecuador

 De voormalig IJslandse premier Jóhanna Sigurðardóttir met haar vrouw

 

 

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen