IKEA en Microsoft willen dat Duitse homo’s bloed kunnen doneren

Verschillende grote bedrijven, waaronder IKEA, Microsoft en Continental, willen dat de Duitse overheid het makkelijker maakt voor homoseksuele en biseksuele mannen om bloed te kunnen doneren. Dit mogen mannen die seks hebben met mannen enkel wanneer ze twaalf maanden geen seks hebben gehad.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In een open brief schrijven de 13 bedrijven dat onder de huidige omstandigheden, alle homoseksuelen bloed moeten kunnen doneren. Een algemene aanname van ‘seksueel risicogedrag’ door LGBT+’ers is onaanvaardbaar, aldus onder andere de Zweedse meubelgigant en de Amerikaanse techreus. Ook de Duitse Spoorwegen en liftenfabrikant Thyssenkrupp hebben hun naam aan de brief verbonden.

Veel landen, waaronder Duitsland, hebben een richtlijn voor het doneren van bloed door mannen die seks hebben met mannen. Deze vind zijn oorsprong in de aidscrisis aan het einde van de vorige eeuw. “Het hiv-risico van bloeddonoren zou moeten beoordeeld worden op het individuele seksuele gedrag en niet op seksuele voorkeur,” zegt Barbara Thiel, hoofd ‘diversiteit en inclusie’ bij Thyssenkrupp tegen Reuters. In de brief verwijzen de schrijvers naar andere landen met een lagere richtlijn.

In Europa worden er verschillende maatstaven gehandhaafd wat betreft bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen. In Nederland en Denemarken ligt de termijn sinds kort op vier maanden. Ook in Frankrijk heeft men dit jaar besloten om de richtlijn van vier maanden te hanteren. In het Verenigd Koninkrijk geldt ‘slechts’ drie maanden, terwijl er in Spanje, Italië en Portugal geen speciale richtlijn is voor deze groep. In die drie Zuid-Europese landen wordt gekeken naar het seksuele gedrag van een individu, ongeacht geslacht en seksuele voorkeur.

In de VS is dankzij de coronacrisis, die het land extra hard treft, de termijn voor bloeddonatie ook verlaagd. Mannen die seks hebben met mannen kunnen nu na drie maanden bloed doneren.

Toch is zelfs op de richtlijnen van drie à vier maanden kritiek. LGBT+-belangenorganisaties benadrukken dat dit nog steeds een hoge drempel is, aangezien seksueel actieve personen vaker dan eens in de drie maanden seks hebben. In België, Zweden, Noorwegen, Ierland en Finland geldt nog steeds een termijn van 12 maanden. In Oostenrijk is deze groep vooralsnog geheel uitgesloten.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen