Conservatieve regering VK wil erkenning trans personen uit te liberale landen ongeldig verklaren

De Britse minister van Gelijkheid en Vrouwenrechten, Kemi Badenoch, wil de genderidentiteit van trans personen uit liberale landen niet erkennen als zij naar het VK komen. Dit gaat met name over trans personen uit landen waar het zelfbeschikkingsrecht geldt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het VK erkent een aangepaste genderaanduiding van trans personen nu uit andere landen zonder voorwaarden, de zogeheten wederzijdse erkenning. Maar, zo redeneert Badenoch, sinds deze afspraken zijn gemaakt hebben sommige landen minder strenge eisen gesteld aan het aanpassen van de genderregistratie. Steeds meer landen kiezen voor zelfbeschikking, waarbij trans personen geen toestemming van een rechtbank of arts nodig hebben.

De Conservatieve partij is een fel tegenstander van zulke regels. Ook Badenoch zelf heeft zich al vaker uitgesproken tegen transgenderrechten. In een brief aan het Lagerhuis schrijft de Minister van Gelijkheid: “Er staan nu enkele landen en gebieden op de lijst die wijzigingen in hun systemen hebben aangebracht en waarvan nu niet wordt aangenomen dat ze gelijkwaardige rigoureuze systemen hebben. Het zou niet mogelijk moeten zijn voor een persoon die niet zou voldoen aan onze criteria om wettelijke geslachtserkenning in het VK te verkrijgen.”

LGBT+-organisatie Stonewall reageert geschokt en zegt dat het beleid niet gebaseerd is op feiten. “Dit geeft ook het signaal af dat de Britse regering trans personen ziet als een bedreiging die moet worden ingedamd, niet als burgers die moeten worden gerespecteerd.”

“Deze stappen druisen in tegen de inclusieve waarden die het moderne Groot-Brittannië kenmerken en zullen de internationale reputatie van het VK als een open, diverse en dynamische samenleving actief schaden.”

Schotland

De uitspraak van Badenoch komt op een moment dat de spanningen tussen Londen en Schotland toenemen over een nieuwe transgenderwet die het Schotse parlement een aantal weken geleden met ruime meerderheid aannam. Daarin wordt het door Badenoch gehekelde zelfbeschikkingsrecht vastgelegd. De Britse regering kijkt er dan ook naar om de erkenning van Schotse trans personen in Engeland en Wales op te schorten.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen