Conservatieve partijen stribbelden tegen, maar homohuwelijk wordt legaal in Noord-Ierland

Het homohuwelijk wordt volgend jaar legaal in Noord-Ierland. Die wetswijziging is om middernacht ingegaan. Door het ontbreken van een functionerende regering in Belfast kon het Britse Parlement de wetgeving rond het homohuwelijk en abortus gelijktrekken met de rest van het Verenigd Koninkrijk.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Conservatieve partijen hadden op het laatste moment het Noord-Ierse parlement bijeengeroepen, in een poging om de wetswijziging tegen te houden. Dit had alleen geen effect, aangezien de partijen in Noord-Ierland niet tot een regeerakkoord kunnen komen. Een werkende regering ontbreekt al meer dan twee jaar, wat de parlementariërs in Londen zagen als een kans om het homohuwelijk en abortus in Noord-Ierland te legaliseren. Met een overweldigende meerderheid werd in het Lagerhuis voor die legalisatie gestemd. De Noord-Ieren hadden tot middernacht om tot een nieuwe eenheidsregering te komen, maar dit mislukte. 

De partijen die het homohuwelijk en het recht op abortus steunden kwamen niet opdagen tijdens het ingelaste debat. Michelle O’Neill, vice-voorzitter van de partij Sinn Féin noemde de actie van de conservatieve partijen een “stunt”. “Ik wil alle activisten prijzen die voor gelijkheid voor LHBT’ers en vrouwenrechten hebben gestreden”, zei O’Neill op een persconferentie.

De eerste huwelijken moeten op 14 februari (Valentijnsdag) volgend jaar worden gesloten. Noord-Ierland is het enige land in het Verenigd Koninkrijk waar het homohuwelijk niet legaal is. Ook in Ierland mogen koppels van hetzelfde geslacht trouwen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen