COC wil actie tegen ‘LHBTI-vrije zones’ in Polen

COC Nederland wil dat minister Blok (Buitenlandse Zaken) actie onderneemt tegen de zogenaamde LHBTI-vrije zones en andere LHBTI-mensenrechtenschendingen in Polen. De belangenorganisatie deed de oproep op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo-, Bi, Trans- en Intersekse-fobie (IDAHOT), in een brief aan de minister, in samenspraak met de Poolse LHBTI-beweging.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens COC-voorzitter Astrid Oosenbrug zijn de zogenaamde LHBTI-vrije zones walgelijk en onacceptabel. Ze spreekt van ’pure intimidatie van LHBTI’s door de Poolse autoriteiten’.
 
‘Een schending van de mensenrechten van Poolse LHBTI’s die ruim een jaar na dato nog altijd niet is aangepakt. En dat binnen de Europese Unie, op nog geen halve dag rijden van Nederland. We rekenen op actie van minister Blok en de Europese Commissie,’ aldus de COC-voorzitter.
 
Het COC roept de minister onder meer op om de Poolse ambassadeur in Nederland op het matje te roepen en de LHBTI-mensenrechtenschending in Polen publiekelijk te veroordelen. Ook wil het COC dat de minister in EU-verband actie onderneemt tegen de situatie in Polen.
 
Volgens het COC mogen mensenrechten van LHBTI’s en andere groepen tijdens de coronacrisis niet het onderspit delven. Het is volgens de organisatie belangrijk dat Nederland de kwestie ook tijdens deze crisisperiode aankaart. Poolse LHBTI-activisten vroegen onlangs aandacht voor de LHBTI-vrije zones door in steden als Gdańsk, Gdynia and Sopot regenboog-gezichtsmaskers uit te delen ter bescherming tegen het virus.
 
Sinds begin 2019 benoemden meer dan tachtig Poolse regio’s en gemeenten zich tot ‘LHBTI-vrije zone’. Ze maken dat kenbaar met stickers en op plaatsnaamborden. Ze nemen manifesten aan waarin regenbooggezinnen worden gediscrimineerd en LHBTI-acceptatie wordt afwezen.  
 
Poolse politici en de Rooms-Katholieke kerk demoniseren LHBTI’s. Zo zegt voormalig premier Kaczyński van de partij van Wet en Gerechtigheid (PiS) dat LHBTI’s een bedreiging vormen voor de Poolse identiteit, de natie en de staat. De aartsbisschop van Krakau, Jędraszewski, noemt de LHBTI-beweging een ‘regenboogplaag’. Het leidt tot geweld tegen LHBTI’s. Zo werd in juli 2019 de Gelijkheidsmars in Bialistok aangevallen door duizenden tegenstanders. Prides werden verboden in steden als Lublin, Gniezno, Rzeszow.
 
In december stemde het Europese Parlement voor een resolutie waarin de Europese Commissie gevraagd wordt om actie te ondernemen tegen de LHBTI-mensenrechtenschendingen in Polen.

Bron: COC Nederland

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen