Carnaval in Kroatië zet kartonnen regenboogfamilie in vuur en vlam

Onlangs werd er in Kroatië een vonnis uitgebracht waarbij een homostel het recht kreeg om pleegouders te worden. Als reactie hierop werd tijdens het traditionele straatcarnaval in Imotski een kartonnen afbeelding van een gay stel met kind als de ‘’jaarlijkse mascotte van het kwaad’’ gekozen. Deze werd door de straten geparadeerd en vervolgens publiekelijk verbrand.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tijdens het traditionele straatcarnaval in de Kroatische stad Imotski, wordt er een soort ‘kwaad van het jaar’ (zoals een onbeminde politicus) door de straten gedragen en verbrand. Dit jaar koos de regio voor een kartonnen afbeelding van een zoenend homopaar met een kind. Tijdens de ceremonie werd o.a. geroepen: ‘’Laten we deze groteske familie (…) in brand steken. Speel muziek.’’ De afbeelding werd in vuur en vlam gestoken op de muziek van een kapel en was omring door een groot aantal kinderen.

Terwijl de kartonnen mannen regenboogsjaals en sieraden droegen, was het gezicht van het kind bedekt met een foto van de sociaaldemocratische parlementslid Nenan Stazic. De organisator van het carnaval zei: ‘’We blijven conservatief, we houden vast aan traditie.’’ Zo werd het idee van een zogenoemde regenboogfamilie tevens als ‘’abnormaal’’ bestempeld.

Een onderzoek uit 2019 (PDF) concludeerde dat Kroatië momenteel een van de meest homofobe landen binnen de EU is. Het land is overwegend katholiek en strikt conservatief. Pas na toetreding tot de EU in 2014 liet het land geregistreerde partnerschappen voor homostellen toe. Onlangs werd er ook een nieuwe peiling gehouden in het land door een stembureau. Hieruit blijkt dat van 1.400 onderzochte Kroaten, maar liefst 63,7 procent tegen het plaatsen van pleegkinderen in gezinnen met homoparen zijn.

Ongeveer twee weken geleden oordeelde het constitutionele hof dat homoseksuele paren pleegouders konden worden. Het wordt daarom ook gespeculeerd dat de kartonnen mannen een directe representatie van het stel in kwestie moeten voorstellen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen