Amsterdamse priester die uit de kast kwam onterecht ontslagen

Pierre Valkering, de Amsterdamse priester die dit jaar ontslagen werd nadat hij uit de kast kwam, is onterecht ontslagen. Valkering vertelde het oordeel van het Vaticaan in het NPO Radio 1-programma 'Dit is de dag'.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De priester kwam in maart dit jaar uit de kast, tijdens zijn 25-jarig jubileum als priester. Na een korte schorsing werd hij ontslagen. De Congregatie voor de Clerus, de afdeling binnen het Vaticaan dat gaat over priesterzaken, oordeelde dat Valkering onterecht uit zijn ambt is gezet, omdat er veel procedurefouten zijn gemaakt.

Of Valkering zijn ambt weer mag bekleden, is nog maar de vraag. In het radioprogramma vertelde hij dat de Rooms-Katholieke Kerk gesuggereerd heeft dat Valkering zijn ambt zélf opgeeft. Hij zou nog voor de Kerst een beslissing moeten maken. “Men heeft blijkbaar grote problemen met mij en ze vinden dat ik voor een tijdje naar de zijlijn moet.”

Nadat Valkering uit de kast kwam verscheen er ook een onthullend boek over zijn leven. Zo beschreef hij zijn wisselende seksuele contacten en zijn bezoeken aan homosauna’s en darkrooms. Ook ging hij in op zijn pornoverslaving. De reden voor zijn ontslag was dat hij zich niet aan het celibaat had gehouden, wat priesters verbiedt seksuele contacten te hebben.

“Ik heb op vele manieren geprobeerd om te bevorderen dat onze kerk op een wat plezierigere manier met homoseksuele mensen omgaat; daar niet met een grote boog omheen blijft lopen. Ik heb steeds te verstaan gekregen dat dat niet werd gewaardeerd,” vertelde de priester tijdens het programma.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen