Amerikaanse winkelketen haalt Pride-spullen uit schappen na vernielingen en bedreigingen

Boze klanten die medewerkers bedreigen en stellages slopen. De Amerikaanse winkelketen Target moet noodgedwongen spullen gerelateerd aan Pride uit haar filialen halen. De emoties rond de jaarlijkse LGBT+-collectie lopen dit jaar zo hoog op dat Target geen andere optie meer ziet. Conservatieven vieren het als een overwinning: “dit gaat een leuke Pride-maand worden!”
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hoewel de Pride-collectie van Target altijd wel controversieel is, lijkt er dit jaar iets anders aan de hand. Vorig jaar kwam er nog kritiek uit de LGBT+-gemeenschap vanwege een regenboogoutfit die fashionista’s de stuipen op het lijf joeg. Nu zijn het echter conservatieve Amerikanen die moord en brand schreeuwen over de kledinglijn en andere soorten Pride-producten. Zij willen tijdens het winkelen namelijk niet geconfronteerd worden met mokken waarop “genderfluïde” staat, T-shirts met dragqueen Monet X Change erop en kalenders getiteld “Queer All Year”.

Op het internet verschenen filmpjes van mensen die in de winkel mokken op de vloer gooien en kartonnen promotieborden kapotslaan. De winkelketen geeft ook aan dat klanten zich “gewelddadig” gedragen tegenover winkelpersoneel. Daarom worden de meest controversiële onderdelen uit de collectie gehaald, zegt de winkelketen. Klanten geven aan dat het bedrijf in verschillende winkels de regenboogcampingstoeltjes, deurmatten met “Gayest place in town” en “Gender Euphoria” geurkaarsen ergens achterin heeft weggestopt.

Verschillende onderdelen van de Pride-collectie roepen weerstand op van conservatieven. Op Twitter is een video te zien van de conservatieve mediapersoonlijkheid Alex Stein die in een transgendervriendelijk badpak door de winkel paradeert en push-ups doet voor winkelmedewerkers . Dit badpak zorgt voor veel verontwaardiging op sociale media, omdat dit voor kinderen ontworpen zou zijn. Persbureau AP heeft dit bestempeld als nepnieuws: het badpak is gericht op volwassen trans personen.

Een ander onderdeel van de Pride-collectie zijn producten met tekeningen van trans ontwerper Erik Carnell, die in zijn ontwerpen gebruik zou maken van satanistische symbolen. Hoewel de Target-collectie geen skeletten of horens bevat, maar planeten en UFO’s, kreeg Carnell online bedreigingen en haatberichten. Target werd opgeroepen om de ontwerpen van zijn studio terug te trekken. Aan die druk heeft de keten toegegeven, meldt CNN. De producten ontworpen door Carnell zijn niet meer te koop.

 

Giftig concept

De ophef wordt georkestreerd door rechtse opiniemakers op Twitter. Die vieren de terugtrekking van de collectie dan ook als een overwinning. Opiniemaker Matt Walsh Tweet: “Het doel is om Pride een giftig concept te maken voor merken. Als ze ervoor kiezen om deze troep aan ons op te dringen, dan zullen ze moeten merken wat het hen zal kosten. Eerst Bud Light en nu Target. Onze campagne draait goed. Laten we doorgaan!” Daar voegt hij aan toe: "Dit gaat een leuke Pride-maand worden!”

LGBT+-organisatie GLAAD roept bedrijven op niet toe te geven aan “activisten in de marge” die “censuur nastreven”. De Democratische gouverneur van Californië zegt dat Target de LGBT+-gemeenschap "verraadt" en zwicht voor extremisten.

Target schrijft op haar website: "Pride-maand bij Target is een tijd van erkenning van en solidariteit met de LGBT+-gemeenschap. Onze focus ligt nu op vooruitgang boeken met onze voortdurende inzet voor de LGBT+-gemeenschap en hen bijstaan tijdens de viering van Pride Month en het hele jaar door."

De hetze tegen de Pride-collectie is het resultaat van een conservatieve cultuurstrijd om de zichtbaarheid en rechten van LGBT+-personen in te perken. Dit wordt door politici en opiniemakers gedaan door de LGBT+-gemeenschap ervan te beschuldigen kinderen te indoctrineren. Kinderen zouden aan het twijfelen gebracht worden over geaardheid en genderidentiteit. Wat de negatieve implicaties van deze redenering zijn en waarom OUTtv hier toch over bericht lees je hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen