Tsjechisch parlement verwerpt homohuwelijk, wel uitbreiding partnerschapsrechten

Het parlement van Tsjechië heeft een voorstel om het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht te legaliseren verworpen. In plaats daarvan ging de Tsjechische Tweede Kamer wel akkoord met uitbreiding van geregistreerd partnerschap. Voor LGBT+-activisten is dat echter een lege huls: koppels van hetzelfde geslacht kunnen nog steeds geen kinderen adopteren.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De stemming in het Tsjechische parlement was voor veel LGBT+’ers in het land een domper. Ondanks dat de voorwaarden van het geregistreerd partnerschap, dat Tsjechië al sinds 2006 kent, worden uitgebreid, voelt de wet voor velen toch als een nederlaag. Het voorstel voor het legaliseren van het homohuwelijk behaalde geen meerderheid, aangezien de grotere partijen in het parlement enkel bereid waren om een zeer afgezwakt voorstel te steunen.

Partners van hetzelfde geslacht krijgen nu recht op weduwenpensioen en kunnen samen een huis kopen. Eerder konden ze dit nog niet. Toch blijft het adopteren van een kind buiten bereik, dit is enkel toegestaan als een van de partners de biologische ouder is.

Dat het voorstel voor gelijke huwelijksrechten het niet haalde kwam door een compromis tussen de progressieve en conservatieve flank van het parlement, tot frustratie van LGBT+-organisaties.

“Het openstellen van het huwelijk heeft het niet gehaald. Het is een trieste dag voor duizenden gezinnen met kinderen die twee moeders of twee vaders hebben en voor honderdduizenden LGBT+-personen. Het is een trieste dag voor gerechtigheid en gelijkheid in ons land”, schrijft het Tsjechische non-profit initiatief “Jsme fér” (‘Wij zijn eerlijk’), dat campagne voert voor de volledige gelijkheid van LGBT+’ers, op X.

In de Europese Unie hebben zestien landen het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht opengesteld. Griekenland deed dit op 15 februari dit jaar.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen