Trans mannen schrijven zich in voor Miss Italia uit protest tegen "vrouw bij geboorte"-regel

Meer dan 100 trans mannen hebben zich ingeschreven voor Miss Italia, nadat de organisatie meldde enkel "vrouwen bij geboorte" toe te staan. De trans mannen zien hun aanmelding als protest tegen de in hun ogen transfobe maatregel.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De regel werd aangekondigd door beschermvrouwe van de Italiaanse missverkiezing, Patrizia Mirigliani. Zij is van mening dat het "absurd" is dat transvrouwen mee mogen doen. Zij doelt daarmee op trans vrouw Rikkie Kollé, die dit jaar de Miss Nederland-verkiezing won. De organisatie staat daarom enkel personen toe die als vrouw geboren zijn.

Daar zagen transgender mannen een opening om tegen de regel te protesteren en op te komen voor de transgender vrouwen die hierdoor benadeeld worden. Federico Barbarossa, zegt tegen de Italiaanse krant la Repubblica dat de actie een "reflectie" is op de "absurditeit van de logica" die gebruikt wordt voor de uitsluiting van trans vrouwen.

Talloze Italiaanse trans mannen delen hun inschrijving op social media, waarbij ze zelfs hun dode naam gebruiken om de actie kracht bij te zetten.

"Men stelt zich ons voor als driekoppige monsters die nooit zouden kunnen streven naar het winnen van een schoonheidswedstrijd, omdat zelfs de mediarepresentatie vaak verhalen naar voren brengt die ons lichaam tot fetisj maken", zegt Barbarossa. “Met deze campagne geven we zichtbaarheid aan de echte realiteit van transgender personen”. 

De organisatie van Miss Italia heeft nog niet gereageerd op de inschrijvingen. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen