Thessaloniki: massale geweldsuitbarsting tegen twee LGBT+-jongeren

Het Griekse Thessaloniki is zaterdagavond opgeschrikt door een extreem gewelddadige aanval op twee queer personen. Naar schatting deden ruim 150 jongeren mee aan de massale belaging. Ze gooiden flessen en bespuugden de slachtoffers. Zondagavond kwamen veel LGBT+’ers bijeen om te demonstreren tegen het geweld.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De 21-jarige slachtoffers liepen zaterdagavond over het Aristotelesplein in Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland. Op het plein werden ze al snel belaagd door een groep jongeren, grotendeels bestaande uit mannen. Die groep groeide snel, sommige Griekse media spreken van 150 tot 200 man. Velen van hen droegen capuchons en filmden de geweldsuitbarsting met hun telefoons. De belagers spuugden op de slachtoffers en gooiden voorwerpen, waaronder glazen flessen, naar hen.

Het stel zocht toevlucht in een restaurant, maar daar hield het geweld niet op. De groep bonsde op de ramen, om het restaurantpersoneel ervan te overtuigen hen weer naar buiten te zetten. Toen de politie bij het restaurant arriveerde werden 21 jongeren opgepakt. 

De aanval zorgde voor grote verontwaardiging en woede bij de LGBT+-gemeenschap, die zondagavond bijeen kwam om te demonstreren tegen het geweld. Bij die demonstratie zijn volgens Griekse media opnieuw 13 relschoppers opgepakt.

Ook de burgemeester van de stad heeft van zich laten horen: “Wij veroordelen op de meest ondubbelzinnige wijze de vulgaire, [discriminerende] aanval in het hart van de stad. Acceptatie is een teken van cultuur en democratie. In het kleurrijke, inclusieve Thessaloniki is hier geen plaats voor.” Lokale LGBT+-organisaties benadrukken dat er nog veel werk aan de winkel is in Thessaloniki, dat dit jaar de Europese Pride-hoofdstad is.

Homohuwelijk

Hoewel de maatschappelijke acceptatie van LGBT+-personen in Griekenland in vergelijking met West-Europese landen achterloopt, maakt het orthodox-christelijke land wel langzaam vooruitgang. Zo werd vorige maand het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen