Soedan: geen doodstraf maar wel levenslang voor ‘sodomie’

In Soedan kun je niet langer de doodstraf krijgen voor ‘het plegen van sodomie’. Hoewel het een strafbaar feit blijft, spreekt de plaatselijke queer-beweging van een belangrijke stap in de richting van decriminalisatie.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Eerder deze maand heeft de Soevereine Raad van Soedan nieuwe wetten goedgekeurd en wijzigingen aangenomen om het rechtsstelsel te hervormen. Eén van die wijzigingen is dat ‘sodomie’ niet langer bestraft wordt met de gesel- of doodstraf. Andere aangenomen wetswijzigingen zijn het strafbaar stellen van vrouwenbesnijdenis en het afschaffen van de doodstraf voor kinderen en mensen boven de 70.

De zittende overgangsregering is sinds de afzetting van president Omar al-Bashir bezig met het versoepelen van decennia aan strikt islamitisch beleid. Omar al-Bashir was van 1989 tot 2019 aan de macht in Soedan. “Als regering is het onze taak om alle Soedanese burgers te beschermen op basis van de grondwet en op basis van wetten die in overeenstemming moeten zijn met de grondwet”, zei de huidige minister van justitie op staatstelevisie.  

Het is in Soedan verboden om anale seks te hebben. De ‘sodomiewet’ is als volgt aangepast: na de eerste overtreding volgen er geen honderd zweepslagen meer, maar wel een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Na de tweede overtreding volgen er geen honderd zweepslagen meer, maar wel een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar. Na een derde overtreding wordt er niet meer overgegaan op de doodstraf, maar een levenslange gevangenisstraf.

Plaatselijke LHBT+-rechtenorganisatie Bedayaa ziet het aannemen van deze wetten en wetswijzigingen als een grote stap op weg naar hervorming van het rechtssysteem in Soedan. “Zoals ‘Vrijheid, Vrede en Rechtvaardigheid’ de slogan was en zal blijven van de Soedanese Revolutie, zal rechtvaardigheid niet bestaan zonder instellingen die de wetten baseren op basis van vrijheid en gelijkheid.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen