Premier Japan onder vuur na uitspraken over homohuwelijk

Volgens premier Fumio Kishida van Japan is het huidige verbod op het homohuwelijk in zijn land “niet discriminerend”, iets wat hem veel kritiek oplevert. De uitspraken komen vlak na een schandaal waarbij Kishida een adviseur moest ontslaan die zei dat hij LGBT+-personen niet als buren zou willen hebben.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Japan is het enige land in de G7 (de groep vooraanstaande democratische economieën in de wereld) dat het homohuwelijk niet erkent, hoewel de steun voor het openstellen van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht groeit in Japan. Zo’n 64% van de Japanners is voorstander van het invoeren van het homohuwelijk.

De premier deed de uitspraken in het parlement na vragen van een oppositiepartij over het homohuwelijk. Zijn antwoord was dat hij gelooft dat het verbod hierop “niet discrimineert” en “niet ongrondwettelijk is”, meldt persbureau AP.

De uitspraken roepen kritiek op van LGBT+-organisaties na een schandaal met een adviseur van de premier een maand geleden. Die adviseur zei niet naast LGBT+’ers te willen wonen en er überhaupt niet naar te willen kijken. Volgens de adviseur zouden veel Japanners emigreren als het homohuwelijk zou worden ingevoerd. De premier ontsloeg de adviseur hierop en bood zijn excuses aan. “Onacceptabel,” noemde Kishida de uitspraken.

Nu de premier toch weer wat negatiever spreekt over het homohuwelijk, beschuldigen sommige partijen hem van hypocrisie en vragen ze zich af of de premier probeert zijn conservatieve achterban gerust te stellen. Volgens de BBC zouden de andere G7-landen ook druk uitvoeren op Japan om het homohuwelijk te erkennen, in aanloop naar gezamenlijke top in mei in Hiroshima.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen