Oorlog zorgt voor groeiende steun voor LGBT+-rechten in Oekraïne, zelfs onder conservatieve politici

De door Rusland begonnen oorlog in Oekraïne lijkt een positief effect te hebben op LGBT+-emancipatie in het land. LGBT+-activisten hopen geregistreerd partnerschap te legaliseren, om homoseksuele soldaten te ondersteunen. Steun voor deze wet komt uit onverwachtse hoek: conservatieve politici zien het als een middelvinger naar Rusland.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Oekraïne kent op dit moment geen mogelijkheid voor koppels van hetzelfde geslacht om zich te laten registreren. Om daar verandering in te brengen zijn LGBT+-activisten een campagne gestart, wijzend op het feit dat LGBT+-personen geen toegang krijgen tot het ziekenhuis als hun partner opgenomen wordt. Ook na een eventuele dood aan het slagveld hebben zij geen rechten.

De campagne werd opgepikt door progressieve parlementariër Inna Sovsoen, die een wetsvoorstel indiende om het partnerschap tussen koppels van hetzelfde geslacht legaal te maken. Ondanks dat de LGBT+-acceptatie groeit in Oekraïne, is het allesbehalve zeker dat haar wet überhaupt behandeld zou worden.

Toch komt er steun uit onverwachte hoek. Conservatief parlementslid Andri Kozjemjakin, hoofd van de parlementscommissie die het voorstel behandelt, blijkt de wet te steunen. Niet zozeer omdat hij de LGBT+-gemeenschap een warm hart toedraagt, maar omdat hij alles wat “de vijand haat” wil steunen. “Als het nooit in Rusland zal bestaan, zou het hier wel moeten bestaan, om aan hen te laten zien dat wij anders zijn. Deze wet is een glimlach naar Europa en een middelvinger naar Rusland,” zei Kozjemjakin in het parlement, meldt The Guardian.

Sovsoen noemt die speech het “meest onverwachte moment” in haar politieke carrière. Ook de Europese liberale partijorganisatie ALDE, waar D66 en VVD lid van zijn, sprak zich recentelijk tijdens een congres uit als een voorstander van de wet. Daar sprak Sovsoen ook met de Nederlandse Minister van Defensie Kajsa Ollongren over de behoeften van LGBT+-militairen, schrijft ze op Twitter.

Toch is de toekomst van de wet allesbehalve zeker. Volgens The Guardian staat de Oekraïense regering niet te juichen en probeert deze het onderwerp te vermijden. Bovendien is LGBT+-acceptatie in Oekraïne een van de laagste van Europa.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen