Oeganda neemt wet aan die het identificeren als “homoseksueel” strafbaar stelt

Oeganda heeft haar anti-LGBT+-wetgeving een stuk strenger gemaakt. Bijna alles wat naar homoseksualiteit verwijst is strafbaar, met een levenslange gevangenisstraf voor homoseks. Voor hiv-positieve personen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht geldt de doodstraf. Parlementariërs roepen zelfs op om homoseksuelen te castreren.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het Oost-Afrikaanse land heeft daarmee een van de strengste verboden op homoseksualiteit ter wereld. De wet is ingevoerd na een ware hetze tegenover homoseksualiteit in Oost-Afrika, gevoed door online complottheorieën over Westerlingen die kinderen homoseksueel zouden maken. De voorzitter van het parlement beschreef de wet eerder al als een verzet tegen Westerse waarden. Volgens haar zou het Westen de “fatsoensnormen” in haar land vernietigen.

Volgens Human Rights Watch is dit de eerste keer dat een land een wet invoert die het strafbaar stelt om jezelf als LGBT+ te identificeren. Seks met iemand van hetzelfde geslacht wordt nu bestraft met levenslang. Voor seks met een minderjarig persoon van hetzelfde geslacht gaat de doodstraf gelden, evenals voor personen die hiv-positief zijn.

De wet wordt verkocht als een maatregel die kinderen moet beschermen tegen homoseksuele mannen. In het debat werd homoseksualiteit regelmatig genoemd als seks met kleine kinderen. In een levendig debat werd het wetsvoorstel met het een grote meerderheid van de stemmen aangenomen. Sommige parlementariërs wilden zelfs dat de wet nog strenger zou zijn. Zo opperde parlementslid Sarah Opendi om aan de wet toe te voegen dat homoseksuelen gecastreerd zouden moeten worden, waarna een luid gelach van haar collega’s volgde. Haar amendement haalde de wet overigens niet.

Homoseksualiteit in Oeganda is een groot taboe. Naast het verbod hierop krijgen LGBT+’ers structureel te maken met repressie en vernedering. Een minister opperde in 2019 al om de doodstraf in te voeren voor homoseksualiteit.

De strenge wet moet nog worden goedgekeurd door de president van het land, maar die heeft regelmatig laten weten hoe hij over de LGBT+-gemeenschap denkt. Zo vindt hij dat homoseksuelen een “afwijking” hebben.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen