Inval homovriendelijke bar Oeganda: 120 bezoekers gearresteerd, 67 aangeklaagd

In de Oegandese hoofdstad Kampala heeft de politie een inval gedaan in een bar die bekend staat als homovriendelijk. Volgens de politie vond de inval plaats omdat er ‘verboden middelen’ werden gerookt, mensenrechtenorganisaties bestempelen de inval als de zoveelste aanval op de LHBT+-gemeenschap in het Oost-Afrikaanse land.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

 Afgelopen zondagavond viel de politie de Ram Bar in het centrum van Kampala binnen. De bar staat bekend als een van de weinige homovriendelijke gelegenheden van de Oegandese hoofdstad. Volgens een politiewoordvoerder werd de inval gedaan omdat er verboden middelen gerookt zouden worden. Volgens de BBC zouden er in de bar opium en cannabis zijn gevonden.

Activist Sean Mugisha heeft aan Voice of America laten weten dat er zondagavond een gezondheidsbijeenkomst werd gehouden in de bar, wat volgens hem de enige plek in Kampala is waar LHBT+’ers veilig zijn.  “Ik denk dat de actie volledig gericht is op de LHBT+-gemeenschap”, zegt Frank Mugisha (geen familie), voorzitter van Sexual Minorities Uganda. De arrestaties zouden volgens hem gebaseerd zijn op verzonnen aanklachten.

67 van de 120 aanwezigen die zijn opgepakt worden aangeklaagd wegens “overlast”. Advocaat Patricia Kimera laat aan Associated Press weten dat de aangeklaagden tot een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De politie zou ontkennen dat het om een actie tegen de LHBT+-gemeenschap zou gaan.

Homoseksualiteit is in Oeganda verboden, er staat zelfs een levenslange gevangenisstraf op. Vorige maand werden plannen om de doodstraf voor homoseksualiteit in te voeren, teruggetrokken. Ook werden er vorige maand al 16 LHBT+’ers opgepakt en anaal onderzocht.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen