Homohuwelijk legaal in Aruba en Curaçao na gerechtelijke uitspraak

Het gerechtshof van Aruba en Curaçao heeft het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd. De wet schrijft voor dat het huwelijk enkel tussen een man en een vrouw gesloten kan worden, maar volgens de rechter is dit discriminatie.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat het homohuwelijk legaal wordt komt door twee mensenrechtenorganisaties die een zaak indienden bij het gezamenlijke gerechtshof van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Dat hof acht het discriminerend dat personen van hetzelfde geslacht niet kunnen trouwen.

De rechter had eerder al aan de wetgevende macht aangedrongen om het homohuwelijk legaal te maken, maar daar kwam niets van terecht. Uit de uitspraak blijkt enige ongeduld: de rechter heeft nu dus zelf die beslissing genomen.

"Een heel belangrijke stap voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba”, zegt Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, die de zaak op Curaçao voor de rechter bracht.

Ook vanuit het Nederlandse kabinet wordt verheugd gereageerd. "Ik ben blij met deze uitspraak”, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties tegen Caribisch Netwerk.

“Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor alle stellen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen