De uitslag van de stemming is niet gepubliceerd, maar de LGBTI interfractiewerkgroep, een samenwerking tussen Europarlementariërs, meldt dat van de twintig commissieleden slechts twee tegen de steunbetuiging stemden. De Franse Europarlementariër Pierre Karleskind (Renew) noemt het in een persbericht een “mijlpaal” . Volgens Karleskind betekent de stemming dat regeringsleiders “het Europees Parlement op hun pad treffen” als zij de Europese waarden aan hun laars lappen.
Kim van Sparrentak (Groenen) noemt het een "unieke kans om de waarden van de Unie hoog te houden". Volgens de Nederlandse Europarlementariër laat de uitslag duidelijk zien dat het Europees Parlement van mening is dat er geen plaats is voor LGBT+-fobie in de EU.
De stemming in de commissie betekent overigens niet meteen dat het Europees Parlement de rechtszaak tegen Hongarije zal ondersteunen. De voorzitter van het Europees Parlement kan ervoor kiezen om de uitslag naast zich neer te leggen.
Verschillende lidstaten, waaronder Nederland, België, Malta, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Luxemburg hebben al toegezegd de rechtszaak te zullen steunen.
De rechtszaak van de Europese Commissie is onderdeel van een zogeheten inbreukprocedure. De Commissie zette vrijwel direct na het aankondigen van de Hongaarse wet, die zich met name richt op het beperken van de zichtbaarheid van LGBT+-personen in de media, deze procedure in gang. Na een schriftelijke berisping, waar volgens de Commissie onvoldoende op gereageerd werd, is de Commissie naar het Europees Hof in Luxemburg gestapt.
Volgens de Commissie gaat de wet in tegen de fundamentele waarden van de Europese Unie, de rechten van het individu en de regels van de Europese interne markt. Volgens de Hongaarse regering is de wet juist bedoeld om kinderen te “beschermen” en heeft de EU hier verder geen zeggenschap over.