Estland legaliseert homohuwelijk, eerste in Oost-Europa

Het Estse parlement heeft ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. Daarmee is Estland het eerste land in Oost-Europa waar koppels van hetzelfde geslacht legaal kunnen trouwen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het was mogelijk voor de huidige Estse regering om het homohuwelijk te legaliseren dankzij een recente verkiezingsoverwinning. Een van de campagnebeloftes van de liberale premier Kaja Kallas was om het huwelijk open te stellen voor koppels van hetzelfde geslacht. Haar coalitie, bestaande uit twee liberale en één sociaaldemocratische partij, heeft die belofte kunnen waarmaken. 55 parlementariërs stemden voor het wetsvoorstel, 38 tegen. 

Kallas zegt trots op haar land te zijn. "We bouwen aan een samenleving waar ieders rechten gerespecteerd worden en waar mensen in vrijheid kunnen liefhebben."

Uit recente opiniepeilingen blijkt dat 53% van de Estse inwoners het homohuwelijk steunt. Weerstand tegen gelijke huwelijksrechten komt met name uit Christelijk-conservatieve hoek. Vooral onder de etnisch-Russische bevolking in het land is de afkeer van het homohuwelijk groot. 

Met de legalisering is Estland het eerste Oost-Europese land dat het homohuwelijk invoert. Vorig jaar stelde Slovenië het huwelijk open, na een gerechtelijke uitspraak. Verder is het homohuwelijk enkel legaal in West-Europese landen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen