Dochter Tsjechische president gaat tegen standpunt vader in: “laat homo’s trouwen”

De Tsjechische president Miloš Zeman is zelf tegen het homohuwelijk, maar zijn dochter, Kateřina, denkt daar anders over. In een interview met de Tsjechische tabloid ‘Blesk’ komt ze op voor twee van haar vrienden die met elkaar willen trouwen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De twee vrienden van de presidentsdochter, Thomas en Rodrigo, vinden een geregistreerd partnerschap niet genoeg. Tegen Blesk zeggen ze: “De tweede partner heeft geen rechten. Dit is zo als we een kind zouden adopteren, maar ook als er iets gebeurd vanwege mijn ziekte.” Thomas heeft de ziekte MS, wat hun wens om te trouwen nog sterker maakt.

Kateřina studeert in Londen en zag daar de verschillen met Tsjechië. Tegen de krant zegt ze dat niemand zich zorgen lijk te maken over zijn seksuele geaardheid. “Daar hoef je niet uit te leggen van wie je houdt en met wie je de rest van je leven wil doorbrengen.” Om op te komen voor haar vrienden zocht ze de publiciteit op: “Ik steun niet allen dit specifieke koppel. Ik geef om het probleem zelf. Ik ben voorstander van het huwelijk voor iedereen.”

Kateřina’s vader is tegen het homohuwelijk en heeft aangegeven een eventueel wetsvoorstel te vetoën, ondanks dat de Tsjechische president met name een ceremoniële rol heeft. In Tsjechië kunnen homoseksuelen wel een geregistreerd partnerschap krijgen, maar deze heeft minder rechten dan het huwelijk. Tegen Blesk zegt de presidentsdochter blij te zijn als haar vader ook het homohuwelijk zou steunen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen