Bosnische imam “viert” door corona afgelaste Gay Pride

In alle Covid-ellende zag de Imam Muhamed Velić uit Bosnië en Herzegovina toch nog een lichtpuntje: de afgelaste Gay Pride in Sarajavo. Op Facebook beschrijft de prominente religieus leider aan zijn tienduizenden volgers zijn vreugde: “In elk ongeluk en in elke tragedie is er altijd een sprankje blijheid, goedheid en schoonheid.” Namelijk, geen Gay Pride.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De Gay Pride in Sarajevo zou eind augustus plaats vinden. Het zou slechts de tweede keer zijn dat in het streng religieuze land een Pride georganiseerd zou worden. De eerste keer was vorig jaar, onder hevige politiebeveiliging. Velić hoopt dat het bij die ene keer blijft.

“Bedank Allah voor alles. Mag Allah ervoor zorgen dat corona en de Gay Parade nooit meer naar onze stad en ons land terug zal keren, Amen.” De Facebook-post is meer dan honderd keer gedeeld en veel van  Velić’ volgelingen reageren massaal met ‘amen’. 

Branko Ćulibrk, activist en mede-organisator van de Bosnische Pride, reageert tegen de website Fairplanet op de woorden van de imam. “Het is vreselijk dat Velić de huidige situatie met het coronavirus en de afgelasting van de Gay Pride in dezelfde adem noemt, want het gaat hier om mensenrechten die sommigen niet simpelweg hebben, maar waar ze voor moeten vechten.”

Een woordvoerder de Islamitische Gemeenschap Bosnië en Herzegovina (IZ BiH) laat aan Balkan Insight weten dat de uitspraken van imams niet gereguleerd worden. De Gemeenschap benadrukt wel dat homoseksualiteit tegen het Islamitische geloof ingaat, maar dat volgelingen geen geweld mogen gebruiken tegen deze “zondaren”.

Hoewel Bosnië en Herzegovina qua LGBT+-wetgeving en -acceptatie achterlopen op veel andere Europese landen, worden er kleine stapjes gezet in de richting van de LGBT+-gemeenschap. Er wordt nu bijvoorbeeld gekeken of koppels van hetzelfde geslacht geregistreerd partnerschap kunnen krijgen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen