69 opgepakte Nigerianen bij homohuwelijk op borgtocht vrijgelaten

In Nigeria zijn 69 mannen die waren opgepakt voor het bijwonen van een homohuwelijksceremonie op borgtocht vrijgelaten. Ondanks de vrijlating zijn ze nog steeds verdachten in de zaak. Amnesty International spreekt van een "heksenjacht".
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De arrestatie van de mannen vond vorige maand plaats in de Nigeriaanse kustregio Delta. In een hotel vond volgens de politie een "homohuwelijk" plaats, iets wat in Nigeria niet erkend wordt. De politie zegt videomateriaal in handen te hebben van de ceremonie. 

Na de arrestatie zei een woordvoerder van de politie: “we zullen homoseksualiteit nooit tolereren. We zijn in Afrika en we zijn in Nigeria. We kunnen niet de Westerse wereld volgen, want wij hebben niet dezelfde cultuur.”

Amnesty International noemt de arrestatie "een schending van een hele reeks mensenrechten" en een "heksenjacht". 

"De wet die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt wordt [in Nigeria] steeds vaker gebruikt voor intimidatie, afpersing en chantage. Dit is onaanvaardbaar."

De advocaat die de verdachten bijstaat zegt tegen CNN dat hij bakken kritiek ontvangt. “Ik ben geschokt," zegt hij. “Sommigen zeggen dat ik een homoseksuele advocaat ben en daarom verdedig ik hen. Mensen kijken me vol walging aan omdat ik voor [de verdachten] opkom.”

Over de voortgang van het onderzoek heeft de politie geen mededelingen gedaan. 

In Nigeria is homoseksualiteit illegaal. Ook lid zijn van een beweging die zich inzet voor LGBT+-rechten is niet toegestaan. Personen die deze wetten overtreden kunnen tot zo’n veertien jaar gevangenisstraf krijgen. Volgens verschillende onderzoeken accepteert meer dan negentig procent van de Nigeriaanse bevolking homoseksualiteit niet.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen