Uiteindelijk stemden 22 senatoren voor het voorstel en 15 tegen. Pogingen om het homohuwelijk te legaliseren in Zwitserland begonnen in 2013, toen de Groene Partij een voorstel indiende. Sindsdien is er veel gesteggeld over de kwestie. Het was de vraag of de grondwet moest worden aangepast, of dat enkel een normale wet voldoende zou zijn. Ook was er veel tegenstand van de meest conservatieve partijen in het Zwitserse parlement.
Uiteindelijk hoeft er geen grondwetswijziging plaats te vinden. Een motie om een constitutioneel referendum te houden werd door de senaat afgeschoten. Alleen betekent dit niet dat de Zwitsers niet naar de stembus hoeven voor een referendum over het homohuwelijk: een conservatief-christelijke partij heeft aangegeven een referendum over de wet te willen organiseren. Hierdoor zou het nog langer kunnen duren voordat koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje kunnen stappen.
Toch wordt de beslissing in de Senaat toegejuicht door mensenrechtenorganisaties. “Dit is goed nieuws,” zegt Katrin Hugendubel van de LGBT+-organisatie ILGA Europe. “LGBT+-personen zijn dichter bij het hebben van dezelfde familierechten als ieder ander in Zwitserland.” Amnesty International spreekt van een “historische besluit”.
Zwitserland loopt in vergelijking met andere West-Europese landen achter op het gebeid van LGBT+-rechten. De eerste wet die discriminatie tegen homoseksuelen verbiedt werd pas afgelopen februari aangenomen. Adoptie en IVF door koppels van hetzelfde geslacht zijn niet toegestaan. Momenteel zegt 80% van de Zwitserse bevolking achter het homohuwelijk te staan.