Weekly Queer Update

In een week tijd kan er een heleboel gebeuren omtrent de regenbooggemeenschap. Hierom lichten wij een aantal berichten voor je uit die je misschien gemist hebt. Zo heeft een Poolse gemeente haar ‘LGBT+-vrije zone’ nietig verklaard, ondertekenden Naomi Campbell, Idris Alba en meer een petitie ten goede van de Ghanese LGBT+-gemeenschap en schreef Tashnuva Anan Shishir geschiedenis als eerste transgender nieuwslezeres in Bangladesh.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Gemeente in Polen trekt LGBT+-vrije zone in

Maandelijks leek er wel een nieuwe ‘LGBT-vrije zone’ bij te komen in Polen. Nu heeft de Poolse gemeenteraad van Nowa Sarzyna haar LGBT+-vrije zone-wet echter van tafel geveegd. In plaats daarvan is er nu een wet aangenomen die zich richt op het uitvoeren van lokaal sociaal beleid, met name op het gebied van gezinsversterking en discriminatiebestrijding. Vorig jaar heeft Noorwegen een aantal fondsen ingetrokken uit deze streek. Dit heeft vermoedelijk dusdanige druk uitgeoefend om de wet in Nowa Sarzyna nietig te verklaren.

Bangladesh ’s eerste transgender nieuwslezer aan het werk

De eerste transgender nieuwslezeres in Bangladesch is onlangs begonnen aan haar nieuwe baan. Tashnuva Anan Shishir is een 29-jarige trans vrouw wiens leven lang niet makkelijk is geweest. “De pesterijen waren ondragelijk en mijn vader heeft jaren niet tegen mij gepraat. Ik heb vier keer een zelfmoordpoging ondernomen.” Julfikar Ali Manik, een woordvoerder van Boishakhi V, zei dat de zender vastbesloten was om Shishir een kans te geven om te schitteren. Dit ondanks het risico van kritiek vanuit de kijkers in het conservatieve land. Haar debuut was een "historische stap", voegde hij eraan toe. Na haar perfecte nieuwsbulletin van drie minuten barste ze onder applaus van collega’s in tranen uit van de spanning. De camera’s stonden toen al uit. In Bangladesh wonen ongeveer 1,5 miljoen transgender mensen. Het is alom bekend dat deze groep dagelijks te maken krijgt met discriminatie en geweld. Hierdoor zijn zij regelmatig genoodzaakt om over te gaan tot bedelen, prostitutie of misdaad.

‘Homo- en transpaniek’ verdediging afgeschaft in Virginia

Wetgevers in Virginia hebben de zogenaamde “gay and transgender panic defense” claim afgeschaft bij strafprocessen. Criminele beklaagden die de controversiële verdediging gebruiken, beweren dat een gewelddadige handeling werd veroorzaakt door de onthulling van de seksuele geaardheid of genderidentiteit van een slachtoffer. Afgevaardigde Danica Roem zei tegen NBC 4: “Dit wetsvoorstel betekent dat iemands loutere bestaan als LGBT+-persoon geen verontschuldiging of provocatie is om een aanval te plegen.” Dit lijkt een vrij logische denkwijze, toch zijn er pas elf staten die deze verdediging ook hebben verboden, waaronder Washington, New York, California en Colorado. Zestien staten zijn nog in overweging over het verbieden van deze verdedigingsclaim.

Sri Lankaanse president erkent rechten van LGBT+-ers

Een zeldzaamheid volgens velen: de rechten van LGBT+-ers werd erkend door een Zuid-Aziatisch staatshoofd. Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa twitterde onlangs :”Vandaag is het #ZeroDiscriminationDay. Als president van Sri Lanka ben ik vastbesloten om ieders recht op een waardig leven te verzekeren, ongeacht leeftijd, geslacht, seksualiteit, ras, uiterlijk en geloofsovertuiging .” Zijn tweet werd positief ontvangen door verschillende activisten. Echter blijft de huidige situatie voor LGBT+-Sri Lankanen hetzelfde, waarin zij dagelijks te maken krijgen met discriminatie. Vorig jaar onthulde HRW zelfs een rapport hoe Sri Lankaanse autoriteiten tussen 2017 en 2020 een aantal LGBT+-personen hadden gedwongen tot anale en vaginale onderzoeken op zoek naar bewijs van homoseksueel gedrag tijdens hun vervolging.

 

Naomi Campbell, Idris Elba, Edward Enninful en meer tekenen petitie voor LGBT+-rechten in Ghana

Idris Elba, Naomi Campbell, Edward Enninful en 64 andere sterren hebben een petitie ondertekend. Hierin wordt president van Ghana, Nana Akufo-Addo, opgeroepen om de kwetsbare LGBT-gemeenschap in het land te steunen en te beschermen. De petitie is gestart naar aanleiding van de opening van Ghana’s eerste LGBT+-centrum. Deze werd binnen een maand weer gesloten na een inval van de politie. Ghanese LGBT+-ers krijgen elke dag te maken met discriminatie, uitsluiting en geweld. Met de #GhanaSupportsEquality krijgt Ghana steeds meer lokale en internationale steun. Ghanese Chelsea-legende en voormalig speler bij AC Milan en Real Madrid, Michael Essien, tweette later zijn steun. Helaas moest hij deze na de overweldigende kritiek en intimidatie online weer verwijderen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen