VS keurt PrEP-vaccin goed

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA heeft een vaccin voor hiv-preventiemiddel PrEP goedgekeurd. Normaalgesproken slikt een gebruiker dagelijks (of intermitterend) pillen, maar het vaccin hoeft slechts één keer in de twee maanden te worden geïnjecteerd.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De FDA noemt het middel, Apretude, “een belangrijk gereedschap om de hiv-epidemie te beëindigen’’. Met name omdat het vaccin maar zes keer per jaar moet worden genomen, kan het vaccin een groter bereik hebben dan de PrEP-pil. Dagelijks gebruik kan een drempel zijn in zowel toegang tot PrEP als bereidheid om de pil te nemen.

Hierdoor lijken de effecten van het vaccin groter dan bij de PrEP-pil. “Uit het onderzoek bleek dat transgender vrouwen en cisgender mannen die seks hebben met mannen die Apretude gebruikten 69% minder risico hadden om met hiv geïnfecteerd te raken in vergelijking met deelnemers die Truvada (de PrEP-pil, red.) gebruikten,” schrijft de FDA.

 

Verzekering

Toch hangt er wel degelijk een prijskaartje aan het nieuwe vaccin. Per dosis moet iemand 3.700 dollar (3.267 euro) neertikken, dat is dus 19.602 euro bij jaarlijks gebruik. Momenteel hoeft het middel nog niet vergoed te worden door verzekeraars in de VS.

Of het middel ook in Europa beschikbaar gaat worden is nog niet bekend.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen