Tweede ronde presidentsverkiezingen Polen: nagelbijten voor Poolse LGBT+’ers

Ze staan lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van LGBT+-rechten: de conservatieve president Duda en zijn liberale tegenstander Trzaskowski. Vandaag kiezen de Polen wie van de twee het presidentiële ambt mag vervullen. De LGBT+-gemeenschap heeft haar hoop gevestigd op de liberaal, die een eind moet maken aan de regeertermijn van de homofobe Duda.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De uitslag van vanavond is nauwelijks te voorspellen. De twee kandidaten, die in de eerste ronde de meeste stemmen kregen, liggen nek aan nek in de peilingen. Een overwinning voor Rafał Trzaskowski zou ook een overwinning voor de LGBT+-gemeenschap in het Oost-Europese land betekenen. Als burgemeester van Warschau ging hij tegen de homofobe wind die door Polen waaide in. Hij ondertekende in 2019 een LGBT+-steunverklaring, waarmee hij beloofde dat de stad zich zou inzetten voor het bestrijden van LGBT+-discriminatie.  

Daarmee is Trzaskowski een grote tegenpool van de huidige president Andrzej Duda. De conservatief, verbonden aan de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), is een fel tegenstander van LGBT+-rechten. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne gebruikte hij publieke optredens vaak om zijn standpunt daarover duidelijk te maken. Zijn ongezouten opmerkingen bleven niet ongehoord. Toen hij de, in zijn woorden, ‘LGBT-ideologie’ vergeleek met het communisme werden die uitspraken breed opgepakt door de internationale media.

Begin deze maand scherpte Duda zijn standpunt over LGBT+-rechten nog extra aan. In een poging om zijn conservatieve profiel te benadrukken in aanloop naar de tweede stemronde, stelde hij voor om een verbod op adoptie door homoseksuele koppels in de grondwet op te nemen.

Op een campagnebijeenkomst ging de conservatieve kandidaat in op zijn beleid de afgelopen vijf jaar. “We hebben onze tijd goed benut. Ik wil ons beleid doorzetten, voor de familie, voor de ontwikkeling van Polen en voor alle generaties van mijn landgenoten.” Duda richt zich daarmee met name op de stemmers van de ultrarechtse presidentskandidaat Krzysztof Bosak. Die viel af na de eerste ronde, maar de 7 procent van de stemmen die Bosak ontving zou Duda net de overwinning kunnen bezorgen.

In de eerste ronde kreeg Duda 41,8 procent en Trzaskowski 30,4 procent van de stemmen. Naar verwachting zal Trzaskowski veel van de stemmers op linkse oppositiekandidaten naar zich toe kunnen trekken. Of dit ook genoeg zal zijn voor de overwinning zal vanavond blijken. Poolse LGBT+’ers zullen nagelbijtend op de uitslag moeten wachten.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen