Tsjetsjeense bestuurders mogelijk vervolgd in Duitsland

Een Duitse mensenrechtenorganisatie wil Tsjetsjeense bestuurders voor het gerecht brengen voor het vervolgen van LGBT+’ers. In Duitsland kan dat, als mensenrechtenschendingen bewezen worden. In de Russische regio Tsjetsjenië worden sinds 2017 homoseksuelen, biseksuelen en transgender personen systematisch gearresteerd, gemarteld en verkracht.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het gaat om vijf bestuurders die dichtbij de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov staan. De aanklacht die de Duitse NGO European Center for Constitutional and Human Rights en het Russische LGBT Network hebben ingediend beschuldigt de bestuurders van vervolging, onwettige arrestaties, marteling, seksueel geweld en het aanzetten tot moord op ten minste 150 personen vanwege hun seksuele geaardheid. De aanklacht is door de Britse krant The Guardian ingezien.

Als het Duitse parket besluit om de vijf bestuurders te vervolgen, zouden deze gearresteerd kunnen worden wanneer zij zich in Duitsland begeven. Op deze manier is het Duitse recht een vervanger voor het Internationaal strafhof in Den Haag, die Rusland niet erkent. In 2017 was er al een aanklacht tegen Tsjetsjenië ingediend in Den Haag, maar deze is nooit in behandeling genomen.  

Volgens The Guardian staan twee van de vijf bestuurders die aangeklaagd worden sinds eind maart op de sanctielijst van de Europese Unie.

De klopjacht op LGBT+’ers in Tsjetsjenië wordt door zowel de lokale bestuurders als door het Kremlin steevast ontkend. Toch staat Kadyrov bekend als homofoob. In 2017 zei hij alle homoseksuelen uitgeroeid te willen hebben.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen