Tsjechië zet voorzichtige stap richting homohuwelijk, toekomst onzeker

Het Tsjechische parlement gaat een wet behandelden die huwelijksgelijkheid mogelijk moet maken. Daar stemde de Tsjechische Tweede Kamer op donderdag 29 april mee in. Toch is de wet een politieke splijtzwam, aangezien een tegenvoorstel die het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht grondwettelijk moet verbieden ook behandeld gaat worden.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Nu het parlement het wetsvoorstel om het huwelijk te definiëren als een "verbintenis tussen twee personen" behandeld gaat worden, kan het zo zijn dat Tsjechië uiteindelijk het ‘homohuwelijk’ gaat erkennen. Toch is die weg nog lang. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer van het Tsjechische parlement moet de wet aannemen. Of een meerderheid de wet zal steunen is nog onzeker, omdat er ook binnen de Tsjechische partijen discussie is over het onderwerp. Over minder dan een half jaar zijn er daarnaast nog parlementsverkiezingen, die de politieke verhoudingen weer kunnen doen veranderen.

Dat de tegenstand tegen de wet groot is, blijkt uit een tegenvoorstel. Ook daar gaat het parlement over stemmen. Dat voorstel zegt dat het huwelijk als een verbintenis tussen één man en één vrouw in de grondwet moet worden opgenomen. In de aanloop naar het debat over enkel het behandelen van de wet, liepen de emoties al hoog op. Zo liet een parlementariër weten nog liever "uit een raam te springen", dan geadopteerd te worden door een homostel.

Wanneer de wetten behandeld gaan worden, moet nog worden bepaald.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen