Trudeau en Meloni botsen over LGBT+-rechten, “slachtoffer van nepnieuws”

De Canadese premier Justin Trudeau botste tijdens de G7-top dit weekend met zijn Italiaanse collega Georgia Meloni over LGBT+-rechten. De Canadees zegt bezorgd te zijn over de positie van LGBT+’ers in Italië, maar volgens Meloni is hij het slachtoffer geworden van “nepnieuws” over haar. Hoewel de Italiaanse premier zich veelvuldig heeft uitgesproken tegen de “LGBT+-ideologie”, heeft de gemeenschap volgens haar niets te vrezen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De aanleiding van de aanvaring tussen Meloni en Trudeau was een persmoment dat de twee hadden voor het begin van een bilateraal gesprek. Daarin zei Trudeau: Canada maakt zich zorgen over de houding  die Italië inneemt op het gebied van LGBT+-rechten, maar ik kijk ernaar uit om met u te praten.   Na het gesprek bevestigde het kantoor van de Canadese premier dat het onderwerp inderdaad ter sprake was gekomen. Een persbericht luidt: “De leiders hebben ook van gedachten gewisseld over het belang van het beschermen en verdedigen van mensenrechten, inclusief de rechten van 2SLGBTQI+-personen.” In Canada gebruikt de overheid “2S” als verwijzing naar tweegeestige personen (two spirit in het Engels), een genderidentiteit in verschillende inheemse Amerikaanse culturen.  

Volgens Meloni is die houding van haar regering echter niet anders dan die van haar voorgangers. Trudeau zou dan ook het slachtoffer zijn van “nepnieuws” dat over haar wordt verspreid. Ze vond haar Canadese ambtgenoot dan ook een beetje “overhaast” was met zijn oordeel.

Rechtse media in Italië bekritiseren de uitspraken van Trudeau dan ook. De rechtse krant Libero kopt: ‘Deze gek probeert ons een lesje te leren’, ondersteund door een controversiële oude foto van Trudeau met een zwart geschminkt gezicht.

Toch trekken LGBT+-activisten in Italië wel degelijk aan de bel over hun positie onder de huidige Meloni-regering. De rechts-conservatieve politica sprak zich regelmatig uit tegen de “LGBT+-ideologie” en “translobby”. Bovendien probeert haar regering progressieve adoptiewetgeving in Italiaanse steden zoals Milaan tegen te houden.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen