Taiwan: 1.000+ echtparen sinds legalisatie homohuwelijk

Taiwan heeft sinds het legaliseren van het homohuwelijk 1.173 paren van hetzelfde geslacht erbij! Taiwan is het eerste Aziatische land dat op 24 mei gelijke huwelijksrechten invoerde. 790 vrouwelijke en 383 mannelijke paren stapten het huwelijksbootje in. Echter zijn er sindsdien alweer twee duo’s gesneuveld…..
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het homohuwelijk werd geïntroduceerd nadat de wetgevers van Tapei op 17 mei een door de overheid gesteunde wet goedkeurde. Ze keurde de wetgeving goed bijna twee jaar nadat het Hof van het eiland oordeelde dat een wet die het homohuwelijk legaliseerde er niet zou komen. De regering kreeg een termijn van twee jaar om de huwelijksrechten uit te breiden. In november 2018 werd er een referendum gehouden over de kwestie, van de 55 procent van de kiezers die toen deelnamen stemde 67 procent tegen huwelijksgelijkheid. Deze cijfers hadden echter geen invloed op de uitspraak van het hof.

Ongeveer 526 huwelijken vonden plaats op de eerste dag van de legalisering, na een drie decennia lange strijd gevoerd door LHBT+ -activisten. Hoewel huwelijksgelijkheid in Taiwan ongetwijfeld een enorme stap in de goede richting is voor LHBT+ rechten, is het niet zonder grenzen. Volgens de wetgeving mogen koppels van hetzelfde geslacht alleen kinderen adopteren die biologisch verwant zijn met ten minste één van de ouders. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog geen van de pasgetrouwde stellen een aanvraag ingediend voor adoptie.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen