Spaanse gemeenteraad verbiedt regenboogvlag na verkiezingsoverwinning conservatief-rechts

Het bestuur van de gemeente Náquera in de provincie Valencia doet de regenboogvlag in de ban. Publieke gebouwen mogen de vlag die symbool staat voor LGBT+-rechten niet meer gebruiken. Bewoners die uit protest een regenboogvlag hebben opgehangen worden inmiddels bedreigd. De Europese Commissie zegt “op de hoogte te zijn” van de ontwikkelingen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het verbod is onderdeel van een coalitieakkoord tussen de conservatieve partij PP en het extreemrechtse VOX. De twee partijen kregen bij de afgelopen regionale verkiezingen een meerderheid in Náquera. Ook wil het nieuwe bestuur demonstraties tegen vrouwenmishandeling verbieden. Deze demonstraties mogen dan alleen nog maar tegen “mishandeling in het algemeen” zijn.

Verschillende inwoners hingen uit protest tegen het verbod op de regenboogvlag er eentje aan hun balkon. Tegen radiozender Cadena SER vertelt bewoner Daniel, die een vlag had opgehangen, met bedreiging te maken te hebben gekregen. Twee onbekende mannen riepen vanaf de straat dat ze stenen in zijn ruit zouden gooien. Op dat moment besloot Daniel de vlag te verwijderen, uit angst voor de gevolgen als deze er bleef hangen.

Volgens het gemeentebestuur is het verbod nodig om tegenstand te bieden aan de “politieke en sociale repercussies van zekere linkse partijen”. De sociaaldemocratische partij PSOE heeft opgeroepen om juist regenboogvlaggen op te hangen in Náquera. De lokale partij Compromís noemt de coalitie “een regering van geweld”.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat weten “op de hoogte te zijn” van de plannen, maar wil nog niet vooruitlopen op eventuele maatregelen.  “We doen geen uitspraken over voornemens,” aldus de woordvoerder. Drie Spaanse Europarlementariërs hebben inmiddels aan de Commissie gevraagd om een officiële reactie te geven op het verbod.

 

Verkiezingen

Tijdens de Spaanse regionale verkiezingen afgelopen maand behaalde rechtse partijen een verkiezingsoverwinning, waarna de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez vervroegde verkiezingen uitschreef. Onderdeel van de huidige campagne is een cultuurstrijd tussen het linker en rechter blok. Zowel de sociaaldemocraten als het linkse Sumar beschuldigen rechts ervan om LGBT+- en vrouwenrechten te willen inperken.

De schijnwerpers zijn dan ook gericht op de lokale coalitieformaties, waar gekeken wordt of de conservatieve PP bereid is om met het extreemrechtse VOX te regeren . In Valencia gaat de conservatieven met VOX in zee, maar in Extremadura zijn de opvattingen van VOX over LGBT+- en vrouwenrechten voor de regionale leider van PP een reden om juist niet met die partij te formeren.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen