Spaans dorpje overspoelt straten met honderden regenboogvlaggen uit protest

De Spaanse plaats Villanueva de Algaidas kleurt in alle kleuren van de regenboog uit protest tegen het verwijderen van de grote regenboogvlag bij het stadhuis. Voor hun ramen, over balkonnetjes, aan vlaggenlijnen over de straat: inwoners hebben honderden regenboogvlaggen opgehangen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

In het Spaanse stadje wordt sinds 2018 de regenboogvlag gehesen tijdens ‘Pride-maand’ juni. Ook dit jaar gebeurde dat, ondanks een recente uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof die autoriteiten verbiedt onofficiële vlaggen op overheidsgebouwen te hangen. Naar aanleiding van die uitspraak stapten drie inwoners naar de lokale politie om te eisen dat de vlag neergehaald werd. De vlag werd uiteindelijk na minder dan 48 uur verwijderd.

Toen Antonio Carlos Alcántara, die opgroeide in Villanueva de Algaidas maar net verhuisd was naar Torremolinos, het nieuws hoorde wilde hij meteen iets doen. “Het zat me dwars dat ze een vlag naar beneden moesten halen die niemand pijn deed of hinderde”, aldus Alcántara tegen the Guardian.

In aanloop naar Pride had Alcántara honderden regenboogvlaggen besteld om die te verkopen in zijn winkel aan de Costa del Sol. Nu de lokale Pride afgezegd was wegens het coronavirus lagen de vlaggen te verstoffen in zijn berging. “Dus liet ik een reactie achter op de Facebook-pagina van de stad, waarin ik de bewoners vertelde dat ik ze een gratis vlag zou brengen als ze dat wilden.”

Toen er meer dan 100 reacties binnenkwamen, besloot Alcántara alle 400 vlaggen in zijn auto te laden en naar Villanueva de Algaidas te rijden. Eenmaal aangekomen had het verhaal zich als een lopend vuurtje verspreid en leek het hele dorp een regenboogvlag te willen hijsen. Toen Alcántara’s 400 vlaggen op waren na uren uitdelen, ging ook de volledige voorraad van de plaatselijke winkel binnen no time over de toonbank. Een tweede lading die gehaast werd geregeld verkocht net zo snel uit.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen