‘’Seksuele minderheden hebben meer kans op migraineklachten”

Als je homo- of biseksueel bent heb je 58 procent meer kans om last te hebben van migraine dan heteroseksuelen, blijkt uit een nieuwe studie. Onderzoekers vermoeden dat stress door discriminatie de oorzaak van de klachten kan zijn.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat schrijven onderzoekers in het academische tijdschrift JAMA Neurology. Bij 9800 proefpersonen is onderzocht of ze last hebben van migraine en wat hun seksuele geaardheid is.

Wat blijkt, mensen die zich identificeren als homo- of biseksueel hebben veel meer last van migraine. Deze groep heeft namelijk 58 procent meer kans op klachten dan de personen die zich identificeren als ‘’strikt heteroseksueel’’. Opvallend, de groep die zich als “voornamelijk heteroseksueel” identificeert heeft dezelfde kans op migraineklachten als de homo- en biseksuele proefpersonen.

De reden voor het grote verschil tussen heteroseksuelen en de andere groepen is nog niet onderzocht, maar onderzoeker Jason Nagata vermoedt dat het komt door de minderheidspositie van homo- en biseksuelen en de discriminatie die daarmee gepaard gaat. “We weten dat stress over het algemeen migraine kan aanwakkeren. Aangezien seksuele minderheden discriminatie en de stress die daarbij komt kijken ondervinden, lijkt het logisch dat de migraine hierdoor wordt veroorzaakt,” zegt hij tegen NBC News. Nagata vergelijkt de situatie van seksuele minderheden met die van andere minderheden, waarbij dezelfde klachten worden geconstateerd.

Nagata hoopt dat artsen bewust worden van het probleem van stress en migraine bij homo- en biseksuelen, zodat deze groep op een betere manier kan worden geholpen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen