Russische politie valt gaybars binnen, vlak na verbod op “LGBT+-beweging”

De politie in de Russische hoofdstad Moskou zou verschillende gaybars, sauna’s en andere gelegenheden binnen zijn gevallen. Volgens persbureau AP zijn er onder andere foto’s gemaakt van de aanwezige feestgangers. De invallen vonden vrijdagnacht plaats, een dag nadat de hoogste Russische rechtbank een verbod op de “internationale LGBT+-beweging” goedkeurde.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De invallen in Moskou vrijdagnacht gingen gepaard met enorm machtsvertoon, waarbij bezoekers hun legitimatie moesten laten zien en er foto’s van hen werden genomen. Volgens Russische media zou de politie de invallen hebben gedaan onder het mom van een “drugscontrole”. Verschillende bronnen melden aan CNN dat het inderdaad zou gaan om een reguliere controle op drugsbezit, opvallend genoeg wel vlak na het instellen van het verbod op de “LGBT+-beweging”. Bovendien zijn er tegenstrijdige berichten over de gelegenheden die zouden zijn binnengevallen. Volgens de eigenaar van een homoclub die volgens onafhankelijke Russische mediakanalen zou zijn binnengevallen is er niets gebeurd. Volgens hem zou het gaan om een pop-up-feestje. “Wij draaien nog,” citeert CNN hem. Waarom de politie foto’s van de bezoekers maakte is niet bekend.

Toch zit de schrik er goed in binnen de Russische LGBT+-gemeenschap. De uitspraak zorgde er al voor dat verschillende LGBT+-gelegenheden uit voorzorg hun deuren sluiten, waaronder het populaire Central Station in Sint-Petersburg. Ook zijn er berichten van LGBT+’ers die bewust evenementen voor de gemeenschap mijden uit angst voor de mogelijke gevolgen.

Onder het nieuwe verbod kunnen LGBT+’ers als “buitenlands agent” of “extremist” worden bestempeld, waarop in beide gevallen een hoge gevangenisstraf staat. De toekomst wordt door Russische LGBT+-organisaties dan ook somber voorgesteld: “Mensen met homofobe opvattingen voelen zich nu op hun gemak. En de vooruitzichten zijn somber,” zegt de coördinator van een Russische LGBT+-organisatie over het verbod.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen