Rusland verbiedt geslachtsverandering met nieuwe wet

Het Russische parlement heeft een wet goedgekeurd die geslachtsverandering verbiedt. Daarmee voert het land opnieuw een wet in waarmee de LGBT+-gemeenschap verder wordt onderdrukt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Zowel het veranderen van iemands geslacht door middel van medische behandelingen als op het paspoort worden verboden. De reden voor de wet is “het beschermen van traditionele familiewaarden”,  iets wat door Rusland vaker wordt gebruikt in de strijd tegen LGBT+-emancipatie.

Russische parlementariërs zien de wet dan ook als een verzet tegen “westerse propaganda”. Zo zegt parlementslid Pjotr Tolstoj op Telegram: “ik wil dat de jongens die thuiskomen [van de oorlog in Oekraïne] zien hoe Rusland is veranderd, (…) een land vrij van Westerse invloeden”.

De wet is niet de eerste maatregel die Rusland neemt om de zichtbaarheid en de rechten van de LGBT+-gemeenschap in te perken. De meest beruchte wet die van kracht is verbiedt “homopropaganda”. Overtreders van deze wet kunnen een gevangenisstraf krijgen. Politici in Rusland, waaronder president Poetin, gebruiken deze wetten als onderdeel van een cultuurstrijd tegen het Westen. Daarmee worden landen die progressieve LGBT+-wetten hebben afgeschilderd als decadent en goddeloos. De retoriek blijft echter niet binnen de landsgrenzen, maar wordt ook gebruikt door conservatieve politici in landen als Polen, Hongarije en Bulgarije.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen