Queen Elizabeth II benoemt verbieden conversietherapie in troonrede

In haar Queen’s Speech, de Britse troonrede, heeft Koningin Elizabeth II aangekondigd dat conversietherapie verboden zal gaan worden. De therapie die gericht is op het veranderen van iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit wordt algemeen beschouwd als zeer schadelijk. Wanneer de therapie verboden wordt is nog niet duidelijk, de regering-Johnson gaat eerst de gevolgen van zo’n verbod onderzoeken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Koningin Elizabeth II noemde het verbod in slechts een bijzin, maar de betekenis ervan is groot. LGBT+-activisten laten weten zich gesteund te voelen door de aankondiging, aangezien er lang gelobbyd is voor zo’n verbod.

Theresa May probeerde conversietherapie in 2017 tevergeefs te verbieden, maar gisteren sprak het Britse staatshoofd tijdens de opening van het parlementaire jaar toch echt officieel het voornemen van de regering uit om een eind te maken aan conversietherapie.

De Queen zei het als volgt: “Er zullen maatregelen getroffen worden om raciale en etnische ongelijkheden aan te pakken en om conversietherapie te verbieden.”

Volgens de minister van Vrouwenzaken en Gelijkheid, Liz Truss, is het Verenigd Koninkrijk een “wereldwijde voorvechter van LGBT+-rechten.” Ze erkent in een persbericht dat conversietherapie schadelijk is en hoopt zo snel mogelijk een verbod door het parlement te krijgen. Toch zal er eerst nog worden gekeken naar de gevolgen van zo’n verbod op het vlak van de vrijheid van meningsuiting en religieuze vrijheid.

Slachtoffers van conversietherapie moeten daarnaast ook toegang krijgen tot hulp. Hiervoor trekt de Britse overheid een nog onbekend bedrag uit.  

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen