President Polen kan door met anti-LGBT-agenda na verkiezingswinst

Met een minimale marge is de zittend president van Polen, Andrzesj Duda, herkozen. Nu het grootste deel van de stemmen geteld is, blijkt dat de rechts-conservatief 51,2 procent van de stemmen heeft behaald. Duda staat bekend om zijn afkeer van de LGBT+-gemeenschap. In de verkiezingscampagne beloofde hij de rechten van homoseksuelen te gaan inperken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Zijn tegenstander, de liberaal Rafal Trzaskowski behaalde 48,8 procent van de stemmen. Daarmee heeft de uitslag de kleinste marge ooit in Polen.

De LGBT+-gemeenschap had haar hoop op een overwinning van Trzaskowski gevestigd. De burgemeester van Warschau is een van de belangrijkste voorstanders van LGBT+-rechten in het conservatieve Polen. In tegenstelling tot de regio's die zich "LGBT-vrij" verklaarden, voerde Trzaskowski als burgemeester van de hoofdstad een tegenovergesteld beleid. Hij ondertekende in 2019 een LGBT+-steunverklaring, waarmee hij beloofde dat de stad zich zou inzetten voor het bestrijden van discriminatie. 

Duda daarentegen heeft herhaaldelijk de aanval geopend op homoseksuelen. Tijdens de verkiezingscampagne stelde hij zich op als beschermer van de "traditionele" Poolse familiewaarden. Zo noemde hij de "LGBT+-ideologie" erger dan het communisme. Daarnaast wil Duda de adoptierechten van homoseksuelen beperken.

Met de overwinning van Duda heeft de rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de mogelijkheid om door te gaan met haar beleid, waar vanuit de EU veel kritiek op is. De president heeft een ambtstermijn van vijf jaar.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen