Poolse activisten geven Jezusbeeld uit protest een regenboog make-over

In de Poolse hoofdstad Warschau hebben feministische queer activisten een standbeeld van Jezus versierd met een regenboogvlag. Hiermee maken zij een statement tegen het homofobe beleid van de regering: “Deze stad is ook van ons.”
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het standbeeld van Jezus kreeg een regenboogvlag en een roze anarchistische bandana om. Ook het bronzen sculptuur van wiskundige en astronoom Nicolaas Copernicus en de stadsmascotte, de Zeemeermin van Warschau, kregen een vlag en een bandana van Stop Bzdurom.  

Stop Bzdurom (Stop Bullshit) is een radicaal, feministisch en queer collectief. Ze eisen de protestactie op via hun sociale media, onder andere door het plaatsen van een manifest. “We besloten te handelen. Zolang ik bang ben om je hand vast te houden. Net zo lang tot het laatste homofobe busje uit onze straten verdwijnt. Dit is onze manifestatie van verschil – deze regenboog.”  

De Poolse premier Mateusz Morawiecki laat via Facebook weten dat hij vindt dat er grenzen overschreden zijn met dit protest. “Door de idealen van de meerderheid niet te respecteren, winnen alle minderheden geen aanhangers maar maken ze alleen maar meer vijanden”, aldus Morawiecki.  

Stop Bzdurom vraagt sympathisanten om hulp, omdat premier Morawiecki het Openbaar Ministerie heeft opgedragen om regenboogvlaggen aan te pakken wegens ‘godslastering’. “De laatste keer dat dit gebeurde, werden appartementen van mensen met dergelijke beschuldigingen doorzocht en werden computers in beslag genomen”, aldus Stop Bzdurom via Twitter. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen