Pools homostel deelt regenboogmondkapjes uit

Echtgenoten Jakub en Dawid zagen gedurende de huidige crisis een kans om twee vliegen in één klap te slaan. Naar aanleiding van een tekort aan beschermingsmiddelen, besloot het Poolse stel regenboogmondkapjes te maken en deze uit te delen: ‘’Veel Poolse mensen noemen ons [LGBT+ mensen] een plaag. Dus we dachten dat als we mensen zouden helpen een echte plaag te overwinnen, ze van gedachten zouden kunnen veranderen.’’
Twitter Icon Facebook Icon Delen

YouTubers Jakub en Dawid Myceck-Kwiecinksi zijn een getrouwd stel uit Polen die tijdens de huidige pandemie een kans zagen om twee problemen in de vorm van een klein maar uiterst betekenisvol gebaar aan te kaarten. Hoewel meer dan een derde van het land zichzelf ‘’LGBT-vrij’’ heeft verklaard, besloten Jakub en Dawid hier met een positieve instelling op in te gaan door 300 regenboogmondkapjes te maken en vervolgens uit te delen op straat. Het stel deed dit in de straten van Gdańsk, Gdynia en Sopot – drie dorpen in het noorden van Polen die samen een ‘tri-city’ vormen.

Volgens de Star Observer zei Jakub: ‘’ In ons land zijn veel LGBT-vrije zones gecreëerd, dus we waren een beetje bang hoe mensen zouden reageren, maar ze werden echt geraakt door ons idee. Ik denk dat ze het echt op prijs stelden dat iemand om hun gezondheid gaf.’’ Dit is tevens terug te zien in hun YouTube video. Hoewel de spanning te snijden is op sommige momenten, laat de video overweldigend positieve reacties zien.

‘’Het was geweldig om te zien dat de regenboog mensen niet bang maakte, maar hen zal helpen veilig te blijven ... Veel Poolse mensen noemen ons een plaag, dus we dachten dat als we mensen zouden helpen een echte plaag te overwinnen, ze van gedachten zouden kunnen veranderen. Ik weet dat het naïef is, maar als we iets goeds kunnen doen, waarom dan niet?", aldus Jakub.

Hoewel de twee YouTubers elkaar in Spanje het jawoord hebben gegeven, wordt hun huwelijk niet wettelijk erkend in Polen. Ook meldde Gay Star News in 2018 dat Jakub zijn droombaan als Tv-presentator bij de nationale omroep TVP was verloren wegens zijn geaardheid. Eén dag nadat hij met zijn partner een nieuwe video had geüpload op zijn kanaal, kreeg hij te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. De desbetreffende video bestond uit een zelfgeschreven kerstlied waarin LGBT+ families gevierd worden en werd een onverwachte hit in Polen. Dat Jakub’s homoseksualiteit de reden zou zijn geweest voor zijn ontslag werd overigens ontkend door een woordvoerder van TVP.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen