Politie Oklahoma: Non-binaire tiener Nex Benedict omgekomen door suïcide

Nex Benedict, de non-binaire tiener die na een mishandeling in een schooltoilet overleed, heeft zichzelf van het leven beroofd. Dat meldt de politie in Owasso, Oklahoma, waar Nex woonde. Nex’ dood zorgde voor een grote schok in de Amerikaanse LGBT+-gemeenschap. De politicus verantwoordelijk voor het schoolsysteem in Oklahoma noemt de dood “tragisch”, maar benadrukt niet te zullen “buigen voor een woke-menigte”.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

[Let op, gevoelige inhoud: suïcide, transfobie]

De dood van Nex schokte de Amerikaanse LGBT+-gemeenschap, die meteen de vinger wees naar anti-transgender wetgeving in de staat Oklahoma. Daar mogen personen enkel de toiletten gebruiken die passen bij het geslacht dat zij bij geboorte kregen aangewezen. Dat Nex juist in de toiletten van diens middelbare school werd aangevallen door een groep oudere meisjes dat transfobe opmerkingen zou hebben gemaakt, zorgde voor extra kritiek op het beleid in Oklahoma.

Na de aanval werd Nex door diens oma, die tevens diens verzorger is, naar het ziekenhuis gebracht. Daar vertelde Nex aan de politie wat er in de schooltoiletten gebeurde. Op vrijgegeven beelden van een bodycam is de verklaring van Nex te zien. Die vertelt dat het groepje meisjes opmerkingen over die en diens vrienden maakte, waarna Nex water over de meisjes gooide. Daarna werd Nex zo hard toegetakeld dat die met diens hoofd op de grond viel.

Een dag na de aanval zakte Nex opeens ineen in diens woonkamer. Even later overleed die in het ziekenhuis. Volgens de politie blijkt nu dat het om zelfdoding gaat.  “Vanaf het begin van dit onderzoek heeft de politie van Owasso veel aanwijzingen gehad dat deze dood het gevolg was van suïcide,” zegt de politie van Owasso in een verklaring. “Onderzoekers wilden die informatie echter niet bevestigen zonder dat de eindresultaten waren gepresenteerd door het Oklahoma Medical Examiners Office.” Nex zou zijn overleden door een overdosis van twee verschillende medicijnen.

Herdenkingen

Na de dood van Nex werden er in de hele Verenigde Staten herdenkingen gehouden om te rouwen over diens dood. Ook uitten LGBT+-organisaties kritiek op politici in Oklahoma die het voor trans personen onveilig zouden maken. Ook kwam Vicepresident Kamala Harris met een steunbetuiging aan Nex’ familie.

De dood van Nex leidde ook tot een discussie over de positie van de politicus aan het hoofd van het onderwijssysteem in de staat Oklahoma, Ryan Walters. Walters is een bekend criticus van de LGBT+-gemeenschap. Na de dood van Nex zei Walters tegen de New York Times dat er slechts “twee genders” zijn en dat dit is “hoe God ons heeft gemaakt”. Bovendien noemde hij kritiek op zijn beleid na aanleiding van Nex’ dood “een tactiek van extreem links”.

Na het vrijgeven van de doodsoorzaak van Nex reageerde Walters als volgt: “Het verlies van onze student in Owasso is tragisch voor het gezin, de gemeenschap en onze staat. De LGBT+-organisaties die een vals verhaal naar voren brengen, vormen een van de grootste bedreigingen voor onze democratie en ik blijf meer dan ooit vastbesloten om nooit te zullen buigen voor een woke-menigte.”

CEO van LGBT+-organisatie GLAAD, Kate Ellis, bekritiseert de politie over het gebrek aan informatie. Het rapport over Nex' dood zou niet alle vragen die de organisatie heeft beantwoorden. "Er staat niks in dit document van één pagina dat uitlegt waarom de medisch specialist een kruisje heeft gezet [bij suïcide]," aldus Ellis. Binnenkort moet, volgens de richtlijnen, het volledige medisch rapport verschijnen.

 

Heb jij zelf hulp nodig, of wil je met iemand over je gedachten praten? Zoek dan contact met 113 zelfmoordpreventie. Ga naar www.113.nl of bel 0800-0113. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen