Polen laat zich niet homohuwelijk ‘opdringen’ door EU

Tijdens de EU-top over de volgende meerjarenbegroting (en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds) eisten een aantal leiders dat er geen geld naar lidstaten zou mogen gaan die democratische waarden ondermijnen. De Poolse minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, noemt het ‘onacceptabel’ dat de Europese Unie op deze wijze mogelijk de legalisering van het homohuwelijk in Polen zou kunnen afdwingen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

“Er is een reëel risico dat we ons in een situatie bevinden waarin de Europese Commissie ons effectief zal dwingen om de zogenaamde homoseksuele huwelijken met het recht om kinderen te adopteren in te voeren”, aldus minister Ziobro maandag tijdens een persconferentie. “Nou, we kunnen hier in geen geval mee instemmen.”

Vandaag kwam het nieuws dat er een deal gesloten is. Hoewel er uiteindelijk wel een verband is aangebracht tussen het ontvangen van EU-geld en het respecteren van de rechtsstaat, kon Polen de voorwaarden afzwakken. Aangezien er voor nu een unaniem besluit nodig was heeft Polen het namelijk, samen met Hongarije, voor elkaar gekregen om dat op de lange baan te schuiven. Er is besloten dat de EU-lidstaten in de toekomst met een gekwalificeerde meerderheid de geldkraan naar een land dicht kunnen draaien als het land in kwestie bepaalde rechtsstaat-principes schendt.  

“We hebben het uitgevochten en we hebben gewonnen”, aldus Hongaarse premier Viktor Orbán. “Hongarije en Polen hebben niet alleen aanzienlijke bedragen veiliggesteld, we hebben ook onze nationale trots beschermd. We hebben met succes alle pogingen geweigerd om de toegang tot EU-fondsen aan rechtsstaatcriteria te verbinden.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen