OUTmusic Spotlight

De OUTmusic Spotlight van deze week is LIONSTORM met het nummer No H8ro!
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het is een gegeven dat de hiphopwereld een hetero-bolwerk is. Een nummer met teksten als
“Hou je vriendje bij je, hij gedraagt zich als een flikker” heeft 66 miljoen streams op Spotify. En wat dacht je van 34 miljoen voor een liedje met “maar ben een homo als ik zeg dat ik haar niet wil neu-”?

Dat ook LHBT-artiesten in de hiphopwereld thuis horen, bewijst het vrouwelijke duo LIONSTORM. Hun eerste single No H8ro (als verwijzing naar dat vaak gebruikte no homo) doet qua productie niet onder aan de grote, mannelijke, hetero nederhop-artiesten. De teksten zijn daarentegen op zijn minst onderscheidend te noemen. Met verwijzingen naar oesters, scharen en inktpotjes is de titel van het nummer bijna een understatement. Voor sommigen zijn de meiden misschien al kilometers over hun morele grens heen, maar vergeleken met andere hiphopnummers doet LIONSTORM wat al hun collega’s doen. Het nummer viert liefde en seksuele handelingen tussen vrouwen. Waarom zouden ze zich daarover moeten inhouden?

Als er tijdens de opbouw naar de beatdrop de tekst “als je wist hoe het is om hand in hand met angst te leven” langs komt, besef je heel even dat homofobie nog altijd bestaat. Als de beat dan ook echt naar de voorgrond komt en no hetro catchy wordt herhaald, lijkt al het leed voorbij en is het bijna onmogelijk om je hoofd niet op en neer te laten bewegen.

Ook de video is net zo intrigerend als de muziek. Het duo roept allerlei associaties op met zoiets simpels als het vangen van een vis. Hiphopclichés als stripclubs en auto’s komen ook voorbij. Toch is de video alles behalve afgezaagd: de belichting, de shots en het tempo van de video trekken je mee in de artistieke visie van de meiden. LIONSTORM brengt met No H8ro een ijzersterk, pakkend nummer dat door het grote publiek eigenlijk niet genegeerd mag worden.

Het duo bestaat uit Vuige Muis en Skerrie Sterrie. Beide misten queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene; een muziekstijl waar ze hun hart groot voor is. Nu zijn ze zichzelf juist aan het ontwikkelen tot rolmodellen om die muziekstroming een stuk inclusiever te maken. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

LIONSTORM heeft in het zomerseizoen onder andere opgetreden op het Down The Rabbit Hole festival en tijdens Pride Amsterdam. Ze zijn dus aardig aan de weg aan het timmeren. Op 23 november staan ze nog in de Lesbique Club Church in Amsterdam. Wil je daar bij zijn? Dan kan je hier nog tickets krijgen.

Vind jij het nummer fantastisch, of juist helemaal niks? Laat ons in deze poll weten of jij No H8ro TOPt of DROPt! Vorige week waren jullie enthousiast over het non-binaire anthem NON van Lizette Lizette: het nummer werd zonder enige tegenstem geTOPt!

BRENG HIER JOUW STEM UIT

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen